Innovatie & Strategie

Privacy
Digitale wereld

'Digitale burgerrechten juist in coronatijd van groot belang'

50 steden stellen richtlijnen op

© Shutterstock
3 juni 2020

50 steden stellen richtlijnen op

Juist in tijden van corona moeten de digitale burgerrechten worden gegarandeerd. Dat staat in een verklaring van vijftig steden, waaronder Amsterdam, New York en Barcelona. Ze hebben richtlijnen uitgevaardigd waaraan ze zich beloven te houden.

In deze tijd wordt er veel gebruikgemaakt van apps om contacten te traceren, om per video te vergaderen, onderwijs op afstand te geven en te krijgen, en apps die in de gaten houden waar mensen zich bevinden. Deze toepassingen mogen slechts worden gebruikt voor het publieke belang, zeggen de opstellers van de richtlijnen.

Die houden onder meer in: steden moeten de data-rechten van inwoners respecteren, zoals anonimiteit, transparantie en zeggenschap over data. Ook moeten ze te allen tijde voorkomen dat ongelijkheid door de inzet van technologie wordt vergroot. De publieke gezondheid mag niet ten koste gaan van de mensenrechten.

"Digitale rechten liggen ten grondslag aan de digitale stad. Corona laat zien dat we nog steeds moeten vechten voor zaken als internettoegang en democratische controle van technologie en datagebruik, die we eerder als vanzelfsprekend beschouwden. Wij als stadsbestuurders moeten zeker stellen dat ethische vragen, vrijheid, inclusie en gelijkheid zijn gegarandeerd", meldt de verantwoordelijke Amsterdamse wethouder Touria Meliani (digitale stad).

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Atilla Vigh 04 juni 2020 12:33

Bijzonder dat steden zich hiermee gaan bemoeien. De digitale burgerrechten zijn bijna allemaal vervat in landelijke (bijvoorbeeld Nederland) of continent gebonden (EU, VS) wettelijke voorschriften. Gemeenten gaan daar helemaal niet over. Niet dat het geen goed streven is, maar om nu nog een bestuurslaag zich met deze toch al lastige materie te laten bemoeien lijkt me niet effectief en efficiënt.

Overigens is de toegankelijkheid iets anders dan technologische ongelijkheid. Iedereen moet zijn belastingaangifte doen. Dat kan schriftelijk of elektronisch. Als je geen computer hebt, zou dat nog schriftelijk kunnen. Technologische ongelijkheid is een financieel issue.

Mijn inschatting is dat beiden (zowel schriftelijk als elektronisch) lastig zijn, als je moeite hebt om de belastingregels te begrijpen. Daar is technologie niet het probleem, maar de voor velen complex belastingwetgeving een issue. Dat los je alleen maar op door of die wetgeving te vereenvoudigen (ik wens iedereen met dit pad een prettige wedstrijd) of deze mede-inwoners te helpen (in persoon!) met hun belastingaangiften (of welke confrontatie met de overheid dan ook).

Overigens bijzonder dat deze steden iets beloven waar ze voor 90% zich qua wetgeving gewoon aan moeten houden: het is niet een vrijblijvende keuze!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.