Innovatie & Strategie

Branche
Europa

'Digital Markets Act heeft negatief effect op startups'

NLdigital en DSA delen zorgen over nieuwe Europese wet Digital Markets Act.

27 oktober 2021

NLdigital en DSA delen zorgen over nieuwe Europese wet Digital Markets Act.

Als de nieuwe Europese wetgeving Digital Markets Act (DMA) in zijn huidige vorm wordt ingevoerd, krijgen Nederlandse startups en scale-ups te maken met negatieve gevolgen. Die zorg uiten brancheorganisaties NLdigital en de Dutch Startup Association (DSA) naar aanleiding van onderzoek dat het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) in opdracht van hen heeft uitgevoerd.

De DMA is een wetsvoorstel vanuit de Europese Unie waarmee toezicht en maatregelen geïntroduceerd worden voor de poortwachters waar ondernemers en consumenten nauwelijks omheen kunnen. Dergelijke bedrijven moeten - als de wet wordt aangenomen - bijvoorbeeld verplicht data delen en interoperabiliteit mogelijk maken. De wet is primair gericht op internationale techbedrijven, maar ook Nederlandse startups en scale-ups kunnen met de wet te maken krijgen. 

Veel onzekerheid voor startups

Tot nu toe was echter nog weinig inzicht in de praktische uitwerking en de effecten van de DMA op Nederlandse startups en scale-ups, schrijft NLdigital in een blogbericht. De ICT-branchevereniging en de DSA lieten de ECE daarom onderzoek doen naar de DMA en de effecten van dat wetsvoorstel.

De resultaten geven nu reden tot zorg, aldus de beide organisaties. Zo vrezen ze dat de wet in de huidige vorm veel onzekerheid creëert en te veel ruimte laat voor ongewenste gevolgen voor startups en scale-ups. Wat de impact van de wet precies gaat zijn, hangt namelijk af van hoe de voorgestelde maatregelen geformuleerd worden. Een te rigide toepassing kan ervoor zorgen dat innovatie beperkt en vertraagd wordt en concurrentie verminderd wordt.  

Verder blijkt uit het onderzoek dat startups en scale-ups vaak onvoldoende op de hoogte zijn van de DMA. Daarnaast ervaren zij mogelijke rechtsonzekerheid. Bovendien is de reikwijdte van de DMA potentieel zo breed dat er conflicten dreigen met nationale wetgeving. Volgens de brancheverenigingen kan dat in het ergste geval zelfs voor fragmentatie tussen lidstaten zorgen.

Oproep aan Europa

De DSA en NLdigital roepen de Europese Raad en het Europees Parlement nu op om de belangen van startups en scale-ups beter mee te nemen in het bepalen van de definitieve formulering en nuances binnen de DMA. De organisaties vinden dat de Nederlandse politiek hier ook op moet aandringen. "Want het kan niet zo zijn dat startups en scale-ups onbedoeld slachtoffer worden van wetgeving die juist moet zorgen voor nieuwe Europese platforms."

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.