Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitaks gaat door in Frankrijk

Het Franse parlement heeft definitief ingestemd met de heffing van 'digitax'. Dat betekent dat de techreuzen Google, Amazon, Facebook en Apple - ook wel aangeduid als GAFA - voortaan 3 procent belasting moeten gaan betalen over wat ze in Frankrijk met onder meer reclame verdienen. Na de Nationale Vergadering ging donderdag ook de Senaat akkoord.
euro's
© CC0 - Flickr
CC0 - Flickr

De nieuwe wetgeving geldt voor een dertigtal bedrijven, waaronder ook Airbnb, Instagram en het Franse Criteo, gespecialiseerd in online adverteren. Ze moeten wereldwijd een omzet hebben van ten minste 750 miljoen euro of 25 miljoen alleen in Frankrijk. De verwachte opbrengst in 2020 is 650 miljoen euro. Omdat de regering heeft aangekondigd de heffing met terugwerkende kracht in te laten gaan op 1 januari vloeit er dit jaar 400 miljoen naar de schatkist.

Trump maakt bezwaar

Frankrijk is een van de eerste landen die deze belasting voor digitale ondernemingen invoert. In EU-verband mislukte dat. De regering-Trump heeft bezwaar gemaakt wegens discriminatie van Amerikaanse multinationals en gedreigd met tegenmaatregelen.

De Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire reageerde met de opmerking dat bondgenoten hun meningsverschillen niet met dreigementen moeten regelen. Hij zei dat Frankrijk een soevereine staat is die zijn financieel-politieke besluiten zelf neemt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in