Overslaan en naar de inhoud gaan

'Detachering IT-consultants trekt in 2021 weer aan'

De IT-sector groeit weer in 2021. ING stelt in een sector-update dat er dit jaar een volumegroei komt van 2 procent. Investeringen in IT-projecten trekken langzaam aan en meer consultants worden gedetacheerd.
geld
© Shutterstock
Shutterstock

De IT-sector profiteert dit jaar van een digitale versnelling die in 2020 al is ingezet. Tussen bedrijven lopen de prestaties uiteen, afhankelijk van het type dienstverlening en de sectoren waarin klanten actief zijn.  De investeringen in IT-projecten trekken langzaam aan en het detacheren van consultants herstelt volgens ING verder. 

IT-ondernemers zelf verwachten dat op korte termijn omzetgroei al toeneemt. In het vierde kwartaal van 2020 waren er meer bedrijven die op groei dan op krimp rekenen, zo meldt de bank die ook verwachtingen omtrent de winstgevendheid ziet toenemen. Het aantal IT-bedrijven dat eerder nog een tekort aan personeel als belemmering voor groei ervaarde, daalde van 42 procent naar 16 procent.

Investeringen in apparatuur

ICT-apparatuur is erg in trek, door de noodzaak om thuis te werken werden de investeringen in apparatuur verder opgedreven. Er is zo’n 7 procent meer geïnvesteerd in apparatuur zoals computers en telecom. Volgens ING is die stijging sterker dan in andere landen, waar investeringen in ICT-apparatuur soms juist daalden.

Naast de ontwikkelingen rondom corona ziet ING ook de Brexit als een belangrijke ontwikkeling voor de IT-sector. Nu de kogel door de kerk is en de UK de Europese Unie definitief heeft verlaten, valt de UK onder hetzelfde regime voor persoonsgegevens als andere niet-Europese landen zoals bijvoorbeeld de VS. Het Shrems II-arrest van afgelopen zomer heeft daardoor ook een effect op de uitwisseling van persoonsgegevens met de UK. Hoe dat gaat uitpakken voor de Nederlandse IT-sector, moet nog blijken.

Economisch herstel in het algemeen

De bank kijkt ook vooruit naar het herstel van de Nederlandse economie als geheel in 2021. Daarbij gaat ING ervan uit dat de economie met 2,6 procent gaat groeien en eind 2021 weer nagenoeg op pre-corona niveau is. “Een tweede bbp-dip tegen het einde van 2020 als gevolg van het aanwakkerende corona-virus en de nieuwe lockdown-maatregelen zullen het herstel in het begin van 2021 vertragen”, zo schrijft de bank. Fiscale steun en vaccinatieprogramma’s dragen bij aan een verder herstel, verwacht de bank.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in