Development

Software-ontwikkeling
Gemeentehuis Den Haag

Den Haag geeft gas op low code software development

De gemeente Den Haag breidt toepassingen op het OutSystems-platform uit.

Gemeentehuis Den Haag © CC BY SA 3.0 - Wikipedia Ellywa
21 december 2017

De gemeente Den Haag breidt toepassingen op het OutSystems-platform uit.

Update: De tekst is aangepast (3-1-2018) naar aanleiding van onjuistheden met betrekking tot de partijen waar de gemeente de aanbesteding aan heeft gegund.

De gemeente Den Haag heeft zes partijen geselecteerd die de ontwikkeling gaan vormgeven.

De Jeugdzorg bij de dienst OCW van de gemeente heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan met de ontwikkeling van toepassingen op basis van het OutSystems platform. De Zuid-Hollandse IT-dienstverlener Coolprofs heeft het OutSystems-platform bij de gemeenste Den Haag geïntroduceerd. Inmiddels werken zo'n 2500 ambtenaren met de toepassingen. De gemeente wil het aantal projecten op basis van het OutSystems platform verder opschroeven. Daarvoor is een Europese aanbesteding gedaan met een looptijd van twee jaar, met een mogelijke uitloop van twee keer een jaar. Welke nieuwe applicaties in de projecten ontwikkeld moeten worden, wil de gemeente nog niet kwijt.

De gemeente zegt in de aanbesteding in het eerste half jaar een professionaliseringsslag te hebben gemaakt in het beheer van het platform en de applicaties. De ervaring leert dat de werkwijze rond ontwikkelen en beheren van het platform en de toepassingen een strakke regie vergt, mede omdat het aantal bedrijfskritische bedrijfsapplicaties groeit.

De aanbesteding is opgesplitst in 2 onderdelen (percelen): een voor de doorontwikkeling van de applicaties en een voor kwaliteitszorg.

Begin december werd de aanbesteding van deze opdracht afgerond met de gunning van een raamcontract in elk van de percelen. Transfer Managed Services, LINKIT, Coolprofs en Atos zijn geselecteerd voor de doorontwikkeling en Omnext en RiSa IT buigen zich over de kwaliteitsborging. Voor de aanvang van elk project krijgen zij de vraag een definitief aanbod te doen. Na de voorlopige gunning van het raamcontract op 1 december was er nog een verplichte bedenkperiode van 15 dagen (de zogeheten Alcatel-termijn) voordat de definitieve gunning plaatsvond.

Start na de jaarwisseling

Tim Doets, bidmanager bij LINKIT, verwacht dat de eerste 'uitvraag' na de jaarwisseling komt. Het detacheringsbedrijf heeft een team van 20 tot 25 man die zich de afgelopen twee jaar hebben gespecialiseerd in deze snelle applicatie-ontwikkeling. "Het gaat doorgaans op projecten die binnen enkele weken een werkende applicatie opleveren. Dat lukt goed als de toepassing niet te complex is en niet te veel integratie nodig is met backend-systemen." Hij verwacht geen personele knelpunten als gevolg van de 'mini-competitie' die zich bij ieder project gaat voltrekken. In het beste geval vallen alle projecten toe aan zijn teams, maar het kan ook dat er geen enkele opdracht uit voortvloeit. Doeks ziet dat als de uitdaging voor een detacheringsbedrijf, maar de werkwijze heeft nog niet eerder tot problemen geleid.

De partijen zijn geselecteerd op basis van kwalificaties, ISO-normering en de prijs waar voor bepaalde functies beschikbaar worden gesteld. De gemeente heeft geen omvang van de totale aanbestedingssom opgegeven. Wel is een indicatie gegeven van de omvang van de huidige applicaties in de vorm van 'units'. Verder verwacht de gemeente per jaar 15 tot 20 releases te kunnen doen.

Den Haag is niet de enige gemeente die geïnteresseerd is in Low Code Software Development. Mario Lof, senior sales consultant bij Coolprofs, zegt inmiddels met meer lokale overheden in gesprek te zijn voor de bouw van applicaties gebaseerd op het OutSystems-platform.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.