Management

Juridische zaken
kinderen

Demissionair kabinet akkoord met ICT betalen uit kinderbijslag

Wetsvoorstel voor bevriezen kinderbijslag aangenomen door coalitiepartijen.

© CC0 - Pixabay SchoolPRPro
14 oktober 2021

Wetsvoorstel voor bevriezen kinderbijslag aangenomen door coalitiepartijen.

De politieke partijen van het demissionaire kabinet zijn akkoord gegaan met het wetsvoorstel om ICT-kosten te putten uit de kinderbijslag. Oppositiepartijen hebben gisteravond in het plenaire debat hierover fel geargumenteerd tégen het plan om kinderbijslag niet mee te laten gaan met de inflatie. Coalitiepartijen zijn ook niet enthousiast over het wetsvoorstel, maar hebben het wel aangenomen. Het gaat om 100 miljoen euro voor ICT bij onder meer het UWV en de SVB.

Kamerlid Pieter Omtzigt heeft zich vooraf al duidelijk uitgesproken tegen dit wetsvoorstel, afkomstig van demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). In kritische Kamervragen heeft Omtzigt ook gevraagd naar de mogelijkheid van inperkende maatregelen, omdat de huidige inflatie al dermate groot is dat de beoogde 100 miljoen al bijna na één jaar behaald zou worden. De politicus wijst er nu op dat de coalitiepartijen met hun steun voor het wetsvoorstel ingaan tegen elementen van hun eigen verkiezingsprogramma's.

Steun met tegenzin

"CDA en CU willen kinderbijslag verhogen volgens bv. verkiezingsprogramma. D66 en VVD willen armoede onder kinderen halveren in hun poging tot een proeve van een regeerakkoord. Dus het past in niemands strategie", tweet Kamerlid Omtzigt. "En niemand wilde het plan echt verdedigen." Die laatste opmerking is niet botweg een interpretatie van een tegenstander, maar constatering van de vreemde gang van zaken. De coalitiepartijen hebben het wetsvoorstel met openlijk geuite tegenzin gesteund.

Zo heeft D66-Kamerlid Marijke van Beukering in het debat gezegd dat het “nooit mijn droom geweest” is om dit voorstel “te rechtvaardigen”, schrijft dagblad Trouw over het debat van gisteravond. Zij noemt het omstreden wetsvoorstel uiteindelijk wel logisch. CDA'er Hilde Palland sprak gisteravond over een “lastige maatregel die een gezinspartij als het CDA maar moeilijk te dragen vindt”. Ook de VVD en CU (ChristenUnie) zien niet veel positiefs in het bevriezen van de kinderbijslag om ICT-kosten bij het ministerie van SZW te dekken. Toch hebben ze vóór het wetsvoorstel gestemd.

Eerste Kamer nog

De oppositiepartijen trokken fel van leer en spraken van een botte bezuiniging. Het plan om de komende twee jaar inflatie níet te verrekenen met de inflatie en in 2024 dan met slechts 0,1%-punt minder te indexeren, moet nu nog langs de Eerste Kamer. Daar hebben de coalitiepartijen geen meerderheid en gaan de oppositiepartijen naar verwachting tegen stemmen. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt waarschuwt dat dit wetsvoorstel, indien aangenomen, gaat leiden tot meer kinderarmoede terwijl Nederland al een lage kinderbijslag heeft. Mensen met de laagste inkomens worden dan het hardst geraakt.

Het gevoerde debat over het bevriezen van de kinderbijslag om ICT-kosten van SZW te dekken is online nog na te kijken.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
2
Reacties
Martin Heller 17 oktober 2021 08:50

Als je geen geld hebt om de lobby aan de gang te zetten krijg je geen geld in Nederland.
Nederland wordt iet geregeerd door gekozen partijen, dat denken we maar.
Nederland wordt geregeerd met en door geld, de betaalde lobby.

Ruud Leether 15 oktober 2021 17:19

Leuk toch voor de SVB, kunnen ze dat geld weer in een aantal op voorhand tot mislukken gedoemde ict-projecten steken. En regelmatig SVB-opdrachtnemer CAPgemini zal hier ongetwijfeld ook heel blij van worden. Alleen de ontvangers van kinderbijslag zien de inflatiecorrectie voorlopig aan hun neus voorbij gaan. Nou ja, dat doen gepensioneerden al veel langer dus waar hebben het over.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.