Beheer

IT beheer
vliegveld

Delta-vluchten down door derde ICT-storing

Amerikaanse vluchten van Delta Airlines zijn aan de grond gehouden, door de derde 'jaarlijkse' storing.

26 september 2018

Amerikaanse vluchten van Delta Airlines zijn aan de grond gehouden, door de derde 'jaarlijkse' storing.

Een brede ICT-storing heeft vliegtuigmaatschappij Delta Airlines minstens een uur lang nagenoeg platgelegd. Terwijl internationale Delta-vluchten wel doorgang vonden, moesten vertrekkende vliegtuigen aan de grond blijven. Drie vluchten waren geschrapt en meer dan 660 liepen vertraging op.

Het uitstel van vertrek voor bijna 700 vluchten, zoals opgemerkt door vluchtvolgdienst FlightAware, komt neer op zo'n 20 procent van Delta's eigen vluchten (mainline operation). Dit meldt de Amerikaanse krant USA Today, die daaraan toevoegt dat het niet duidelijk is hoeveel van de geschrapte en vertraagde vluchten direct zijn te wijten aan de ICT-storing. Uit klachten van passagiers blijkt dat het boekingssysteem en de mobiele app mee zijn genomen in de storing. Het webcareteam van Delta heeft aangegeven dat het volgsysteem ook down is gegaan.

De eigenlijke storing heeft ongeveer een uur geduurd, maar het oplossen van het daaruit voortvloeiende domino-effect aan vertragingen en omboekingen heeft langer geduurd. Delta zelf spreekt van "een technische storing", die het hele systeem van de luchtvaartmaatschappij heeft getroffen. Tijdens de uitval heeft het bedrijf op zijn website de melding geplaatst dat sommige systemen waren geraakt door een storing. Daarbij benadrukt Delta dat de veiligheid op geen enkel moment in het geding is geweest.

Derde 'jaarlijkse' storing

"Delta-teams onderzoeken de root-oorzaak van de technology issue", luidt de verklaring na herstel van de computerstoring die Amerikaans luchtverkeer deels heeft lamgelegd. Begin vorig jaar had Delta Airlines ook al een grote storing, die tweeënhalf uur duurde en vluchten in de VS verhinderde. Twee jaar terug was een stroomstoring in Delta's vestigingsstaat Atlanta het begin van een veel grotere storing. De samenwerkingspartner van Air France-KLM kon toen wereldwijd vluchten niet laten doorgaan. Dat kostte Delta toen zeker 150 miljoen dollar.

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.