Overslaan en naar de inhoud gaan

Dell voorziet laptop van eigen 'touch-balk'

Het herziene topmodel van Dell-laptop doet functietoetsen de deur uit, ten gunste van een aanraakgevoelige touch-strook. De fabrikant heeft aan Amerikaanse techrecensenten benadrukt dat dit géén 'touch bar' is. Die naam is een handelsmerk van Apple én een omstreden fenomeen: Mac-gebruikers hebben het gemis aan de vaste, vertrouwde F-toetsen lange tijd betreurd.
Windows 11 laptop
© Dell
Dell

De XPS 13 Plus van Dell is nu onthuld en heeft een reeks aan veranderingen in het ontwerp. Daaronder ook een behuizing die koelingsmogelijkheden heeft voor krachtigere processors. Vandaar de toevoeging 'Plus' aan de naam van Dells XPS-reeks. In het verleden heeft die serie laptops ook kritiek gevangen voor de plaatsing van de webcam onderaan het scherm, wat de cynische benaming 'nosecam' heeft opgeleverd.

Terwijl de webcam al enige tijd is verwijderd uit de positie onderaan het scherm, voert Dell nu een designverandering door die tot ergernis kan leiden. Of mogelijk gewenning. De zogeheten 'capacitive touch function row' vervangt de fysieke F-toetsen met digitale toetsen die met een lichte aanraking zijn te gebruiken.

Deze touch-toetsen zijn - in tegenstelling tot Apple's Touch Bar (tm) - níet in staat om te veranderen op basis van gebruikte applicaties, meldt Ars Technica. De toetsen zijn ook niet te programmeren voor andere functies. Gebruikers kunnen wel schakelen tussen twee modi; door middel van de Escape-toets in combinatie met de Fn-toets. Laatstgenoemde is al jaren gebruikelijk op laptoptoetsenborden.

Windows of Linux

De luxe laptop komt eind maart op de markt en is dan te verkrijgen met Windows 11 of met Ubuntu 20.04. De optie van Linux als besturingssysteem geldt voor de Developer Edition die Dell biedt en die bedoeld is voor ontwikkelaars. Windows heeft sinds enige tijd een speciaal subsysteem ingebouwd waarmee het een Linux-distributie naar keuze kan draaien.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in