Dell telt 67 miljard dollar neer voor EMC

12 oktober 2015
Dell betaalt 67 miljard dollar (58,9 miljard euro) om dataopslagbedrijf EMC in te lijven. De overname, de grootste ooit in de high-techsector, werd maandag bekendgemaakt.

De prijs die Dell per aandeel betaalt (33,15 dollar) is 28 procent hoger dan de slotkoers van EMC op 7 oktober, de laatste handelsdag voordat geruchten over het megabod de kop opstaken.

Dell, de nummer twee op de mondiale servermarkt, was al langer geïnteresseerd in de wereldmarktleider in dataopslag. De combinatie kan de strijd aangaan met onder meer Hewlett-Packard, terwijl EMC gevrijwaard wordt van activistische aandeelhouders die aandrongen op een snellere groei bij het bedrijf door softwareproducent VMware af te splitsen. Persbureau Bloomberg becijferde dat EMC vorig jaar een marktaandeel van 21 procent had, ongeveer het dubbele van Dell.

VMWare blijft op de beurs

Dell, dat twee jaar geleden van de beurs werd gehaald voor 25 miljard dollar, wil de notering van VMware handhaven. Het softwarebedrijf geldt als groeibriljant van EMC, dat zijn eigen beursnotering na 29 jaar ziet verdwijnen.

De transactie komt op het moment dat meer bedrijven juist kiezen voor een opsplitsing om zich beter te kunnen richten op een bepaalde activiteit. Hewlett-Packard wordt bijvoorbeeld volgende maand in tweeën gedeeld en eBay werd eerder dit jaar opgesplitst. Dell en EMC doen al jaren zaken met elkaar, maar vanwege de omvang van de combinatie vrezen marktkenners dat de besluitvormingsprocessen stroperiger worden.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.