Management

Privacy
No 5G

Defensie verzamelde grootschalig data van burgers

Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) wilde zicht op desinformatie.

© CC0 - Wikimedia commons Tamanoeconomico
16 november 2020

Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) wilde zicht op desinformatie.

Een nieuwe eenheid van Defensie heeft zich sinds maart op eigen initiatief bezig gehouden met het op grote schaal verzamelen van data over verschillende groeperingen in Nederland zoals Viruswaanzin, de Gele Hesjes en mensen die de komst van 5G willen dwarsbomen. Rapporten op basis van deze informatie werden gedeeld met de politie en de coördinator terrorismebestrijding NCTV. De eenheid ging daarbij buiten het mandaat en is in augustus teruggefloten.

De eenheid genaamd Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) werd in maart opgezet, zo vond NRC, dat uitgebreid onderzoek deed naar de werkwijze van het team. Defensie zou al langer graag een eigen centrum hebben om te experimenteren met informatie. De uitbraak van Covid-19 gaf een zetje om daarmee te beginnen. Uit allerlei bronnen werd data verzameld en geanalyseerd om daarmee maatschappelijke onrust en de verspreiding van desinformatie in kaart te brengen.

Defensie mag in eigen land alleen optreden als andere nationale diensten daarom vragen, zoals de politie of een inlichtingendienst. Door zich op eigen houtje bezig te houden met de eigen burgers, ging Defensie vermoedelijk haar boekje te buiten. Die vraag moet aan de orde komen in een Kamerdebat dat D66-parlementariër Salima Belhaj heeft aangevraagd over de kwestie.

De verantwoordelijk commandant Patrick Dekkers verdedigt de activiteiten door te stellen dat er niet naar individuen wordt gekeken; alleen naar openbare bronnen. Ook zou de informatie alleen voor intern gebruik zijn. Dat blijkt volgens het onderzoek van NRC niet te kloppen. Er zou ook informatie van 'semi-gesloten' bronnen zijn gebruikt en informatie van militaire 'liaisons' in ziekenhuizen en verpleeghuizen. De informatie werd in de vorm van rapporten ook gedeeld met andere diensten.

In augustus heeft de defensietop ingegrepen en zijn beperkingen opgelegd aan het LIMC.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.