Overslaan en naar de inhoud gaan

Defensie verbiedt zakelijk gebruik van videovergaderdienst Zoom

Werknemers van het ministerie van Defensie mogen de videovergaderdienst Zoom niet langer gebruiken. De dienst brengt de privacy van gebruikers "ernstig in gevaar", aldus het ministerie. Daarnaast vormt de app een gevaar voor de informatiebeveiliging van Defensie zelf. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een bericht op het intranet van het ministerie.
videoconferencing
© Zoom
Zoom

Zoom mag vanwege deze dreigingen niet langer gebruikt worden op werktelefoons en laptops. "Voor Defensie is de integriteit van een app essentieel", aldus een woordvoerder tegenover het FD. Werknemers mogen de app nog wel privé gebruiken, maar dat wordt wel afgeraden door het ministerie.

De dienst van Zoom ligt al enige tijd onder vuur vanwege diverse privacy- en beveiligingsproblemen die aan het licht zijn gekomen. Zo bleken ongewenste gasten toegang te kunnen krijgen tot vergaderingen die met de dienst worden gehouden. Dit fenomeen, het zogenaamde 'Zoom Bombing', kan voorkomen worden door vergaderingen te beveiligen met een wachtwoord. 

Daarnaast konden cybercriminelen in sommige situaties via de chat toegang krijgen tot een computer, en deelde Zoom enige tijd informatie met Facebook. Beveiligings- en privacyexperts raadden het gebruik van de dienst - zeker door overheidsinstanties - tegenover AG Connect begin april ook af. "“Er als kabinet mee overleggen, lijkt me niet zo heel handig", aldus ESET-directeur Dave Maaslands destijds. 

Zoom neemt stappen

Zoom heeft sinds de vele kritiek stappen ondernomen om de beveiliging wel te verbeteren. Er zijn diverse nieuwe experts aangenomen om het bedrijf hierbij te ondersteunen en er worden regelmatig updates uitgevoerd, bijvoorbeeld om gebruikers meer regie te geven over welke datacenterregio er gebruikt wordt voor het verkeer.

In een reactie aan het FD laat Zoom weten dat de veiligheid van de software regelmatig getest wordt, en dat allerlei belangrijke organisaties erop vertrouwen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in