Management

Governance
tank defensie

Defensie trekt knip voor aanpak cyberaanvallen

Defensie Cyber Strategie 2018 moet weerbaarheid Nederland in digitale oorlogsvoering vergroten.

12 november 2018

Defensie Cyber Strategie 2018 moet weerbaarheid Nederland in digitale oorlogsvoering vergroten.

Defensie gaat flink investeren in digitale weerbaarheid. Dat staat in de maandag uitgegeven Defensie Cyber Strategie, die bol staat van de investeringen waarmee het Ministerie van Defensie de 'offensieve cybercapaciteiten en cyberweerbaarheid' tegen cyberaanvallen wil vergroten.

Volgens het begeleidend schrijven van Defensie is de nieuwe cyberstrategie meer nodig dan ooit tevoren, omdat de cyberdreiging de afgelopen jaren fors is toegenomen. Goede verdediging en beveiliging zijn volgens het ministerie dan ook niet voldoende om kwaadwillende landen of organisaties te weerhouden van digitale aanvallen. “Daarom moeten we echt investeren in de bestrijding van digitale spionage, beïnvloeding en sabotage”, benadrukt minister Bijleveld, die vorige maand nog verklaarde dat Nederland in een cyberoorlog is verwikkeld met Rusland.

Volgens de minister loont het om te investeren in de digitale weerbaarheid, "om te laten zien dat we terug kunnen slaan." Ook wil de minister daders vaker publiekelijk toespreken, zoals gebeurde bij de hackpoging op het OPCW

Tevens valt in de strategie te lezen dat Defensie verwacht dat er doelgericht malware wordt geplaatst in industriële controlesystemen in vitale sectoren door 'bepaalde staten' "ter voorbereiding op een eventueel militair conflict".

Capaciteiten en concepten

Kort gezegd investeert Defensie in een zestal capaciteiten en nieuwe concepten. 

  • Inlichtingen: handelingsvermogen en attributie
  • Bijdragen aan afschrikking door militair vermogen in het digitale domein 
  • Digitale weerbaarheid en bescherming eigen netwerken en systemen 
  • Onderzoek naar nationale terugvalmogelijkheden 5 Militaire bijstand en steunverlening aan civiele autoriteiten
  • Rechtshandhaving (Koninklijke Marechaussee)

Hieronder valt bijvoorbeeld het concept van een contra-inlichtingenonderzoek, waarmee unieke data kan worden opgedoken om effectieve defensieve maatregelen mogelijk te maken en  zou een grote mate van digitale weerbaarheid een dusdanige mate van afschrikking creëren dat potentiële aanvallers afzien van een aanval door het aanwezige militaire vermogen in het digitale domein, zo schrijft Defensie.

"De operationele capaciteiten van het Defensie Cyber Commando dragen bij aan het totale arsenaal van afschrikkingsmiddelen waarover de regering beschikt. Afschrikking maakt Nederland een minder aantrekkelijk doelwit voor (cyber-)aanvallen en is dus vóór alles een middel voor conflictpreventie", zo schrijft men in de Defensie Cyber Strategie 2018. De minister heeft de Strategie maandag gedeeld met de Kamer.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.