Overslaan en naar de inhoud gaan

Deel restricties Huawei weer uitgesteld

Een deel van de aangekondigde Amerikaanse beperkingen op handel met de Chinese techgigant Huawei wordt opnieuw met negentig dagen uitgesteld. Dat zei de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross in een interview met Fox.
Wilbur Ross
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Eerder uitstel van de restricties met negentig dagen liep op maandag af. Het ministerie van Handel zei toen Huawei meer tijd te gunnen om contractuele verplichtingen na te komen aan Amerikaanse telecombedrijven die afhankelijk zijn van apparatuur van het bedrijf. Ook kreeg Huawei extra tijd om software-updates door te voeren bij bestaande toestellen.

Huawei is een van de grootste smartphonemakers ter wereld. Het bedrijf verkoopt geen telefoons in de VS, maar maakt wel gebruik van technologie van Amerikaanse bedrijven. Zo maakt Huawei gebruik van besturingssysteem Android van Google. Huawei levert naast mobiele apparaten ook netwerkapparatuur, voor bijvoorbeeld mobiele datanetwerken op 3G, 4G en ook 5G.

Uitstel, maar ook uitbreiding

De nieuwe deadline voor de Amerikaanse ban op Huawei staat nu gepland op 19 november. Tegelijk met het uitstel heeft de Amerikaanse overheid nog zesenveertig dochterondernemingen van Huawei op de zwarte lijst gezet, die dan van kracht wordt. Amerikaanse bedrijven mogen niet langer handel drijven met die firma's. Dit betreft zowel het gebruiken of (door)verkopen van Huawei-producten als ook het leveren van producten of componenten aan dat Chinese bedrijf. Laatstgenoemde, de levering van Amerikaanse goederen aan Huawei, is al geblokkeerd maar firma's mogen uitzonderingen aanvragen bij het ministerie van Handel.

Geruchten over het nieuwe uitstel van de Huawei-ban door de Verenigde Staten waren eerder al rond aan het gaan. Onder meer persbureau Reuters wist afgelopen weekend al te melden dat de deadline opnieuw 90 dagen zou worden opgeschort. Dit geeft Huawei ademruimte, maar lijkt vooral bedoeld om lokale Amerikaanse telecomaanbieders extra tijd te geven voor afstappen van Huawei-apparatuur. De Amerikaanse overheid vreest dat de Chinese regering via netwerksystemen van Huawei aan spionage kan doen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in