Beheer

Privacy
Hugo de Jonge

De Jonge: telecomdata wordt niet gebruikt om mensen te volgen

Voorstel voor wijzigen telecomwet bijna klaar.

Hugo de Jonge © Rijksoverheid Arenda Oomen
20 mei 2020

Voorstel voor wijzigen telecomwet bijna klaar.

De telecomgegevens die minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil opvragen voor het onderzoek van het RIVM, worden niet gebruikt om mensen te volgen. Dat heeft de minister in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Om de gegevens op te mogen vragen, moet eerst de telecomwet worden aangepast. Het voorstel voor die wijziging is bijna klaar.

De Jonge maakte begin deze maand bekend dat hij een wijziging voorbereid voor de telecomwet, waardoor data bij telecomproviders opgevraagd kan worden voor het onderzoek van het RIVM. In de Kamerbrief van gisteravond laat De Jonge weten dat het hier specifiek om locatie- en verkeersgegevens gaat, die statistische informatie aan het RIVM moeten bieden. "Het gaat het RIVM daarbij nadrukkelijk niet om het volgen van personen, maar om het verkrijgen van een geaggregeerd beeld van verplaatsingen op bevolkingsniveau", aldus de minister.

"Het wetsvoorstel zal zich dan ook uitsluitend richten op het verstrekken van tellingen van het aantal personen - afgeleid uit de aantallen in de gemeente aanwezige mobiele telefoons- dat per uur in een gemeente aanwezig is." Aan de hand van die gegevens kan het RIVM dagelijks statistisch in beeld brengen hoe het Nederlandse volk zich een dag eerder verplaatst heeft. De bedoeling is dat het RIVM daarmee sneller in kan spelen op de actuele ontwikkelingen. 

Advies van AP

Volgens De Jonge heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) al advies gegeven over het wetsvoorstel en de ingebouwde waarborgen voor het beschermen van privacy. De AP laat in een verklaring weten dat het belangrijk is dat de effectiviteit van de inzet van telecomdata in verhouding staat tot de inbreuk op privacy. Daarnaast moet duidelijk zijn waarom minder ingrijpende alternatieven niet voldoende zijn in deze situatie, en is gekeken of de wetswijziging voldoet aan de kaders over privacy die binnen de Europese Unie zijn afgesproken. 

Het ontwerpvoorstel, waar het advies van de AP in verwerkt is, moet deze week voor een spoedadvies worden aangeboden bij de Raad van State. Daarna wordt het voorstel aangeboden aan de Tweede Kamer, zodat deze daar behandeld kan worden. De AP zegt de aangekondigde wetswijziging scherp in de gaten te houden. "Mocht het advies van de AP onvoldoende zijn verwerkt in het wetsvoorstel, waardoor de privacy niet gewaarborgd is, dan zal de AP dat laten weten vóórdat de Tweede Kamer het voorstel behandelt."

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.