Loopbaan

Privacy
Hugo de Jonge

De Jonge en Grapperhaus krijgen allebei een Big Brother Award

Demissionaire ministers krijgen duoprijs voor privacyschendingen.

Hugo de Jonge © Shutterstock Dutchmen Photography
13 december 2021

Demissionaire ministers krijgen duoprijs voor privacyschendingen.

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben dit jaar de twijfelachtige eer om winnaar te zijn van een Big Brother Award. Die awards worden ieder jaar door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom uitgereikt aan "de grootste privacyschenders van Nederland".

De Jonge kreeg met een ruime meerderheid van de stemmen de Publieksprijs vanwege de invoering van het coronatoegangsbewijs. Die maatregel is volgens Bits of Freedom "onvoldoende gemotiveerd". Dat het kabinet de invoering van het 2G-beleid, waarbij een negatieve test niet meer volstaat om een QR-code te krijgen, voorlopig heeft uitgesteld, juicht de burgerrechtenorganisatie toe.

'Hele rits aan misstappen'

Grapperhaus krijgt van de vakjury een oeuvreprijs "voor een hele rits aan misstappen" van zijn ministerie. "Het komt niet vaak voor dat we een Lifetime Achievement Award uitreiken, maar dit ministerie heeft het zo bont gemaakt dat wij en onze vakjury eigenlijk geen andere optie zagen", zegt Bits of Freedom-directeur Evelyn Austin.

"Zo maakt demissionair minister Grapperhaus van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stiekem een nieuwe geheime dienst, overtreedt de politie onder zijn toezicht keer op keer de wet en lijkt onze minister voor Rechtsbescherming compleet spoorloos te zijn."

Grapperhaus heeft zijn Big Brother Award persoonlijk in ontvangst genomen. Demissionair minister De Jonge was daarvoor te druk.

Privacybeschermingsprijs

De Felipe Rodriguez Award, die juist bestemd is voor iemand die zich heeft ingezet voor privacy, ging zondag al naar mensenrechtenadvocaat Nani Jansen Reventlow.

4
Reacties
Henk Kats 13 december 2021 13:13

Onbegrijpelijk dat AG-connect zich verlaagt tot het plaatsen van dit artikel.

Frank van Zanten 13 december 2021 12:57

Bof is inmiddels verworden tot een groep activisten die steeds extremer wordt en polariseert. Een deel van wat ze beweren is ook complete onzin, gebaseerd op eigen aannames en alleen maar sentiment. Inmiddels zijn ze de spreekbuis aan het worden van de antivaxers en complotdenkers en werken er zelf druk aan mee.

In het buitenland wordt keer op keer met verbazing naar NL gekeken en hoe een flink deel van de bevolking denkt dat ze zich nergens aan hoeven te houden en alleen het eigen belang voorop stellen. Met dank aan partijen als BoF.

Het zou geen kwaad kunnen als AG niet simpelweg dit soort 'persberichten' van ANP letterlijk overneemt die ook daar kant en klaar worden aangereikt maar er ook nog wat journalistieke duiding aan geeft.

Jan Dob 13 december 2021 12:50

Maar als het zulke grote privacy schenders zijn, waarom doet dan de privacy autoriteiten hier helemaal niets aan.
Ik vind dit heel erg vreemd dat als ik het het bijvoorbeeld doe dan heb ik direct een boete te pakken, maar zij komen echt overal mee weg.

Joost v.d. Eijk 13 december 2021 12:29

Bits for freefom moet zich diep schamen.
Zelf lekker op de achtergrond lopen k*tten over regeltjes in een wereldwijde crisis.
En dan de mensen afkatten die proberen deze moeilijke situatie met moeilijke beslissingen te managen.
Schande.
Maar ja, BFF zal zich ook hier weer geen reet van aantrekken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.