Development

Software-ontwikkeling

'Datacenters kunnen met helft energie toe'

12 maart 2012
Door binnen een federatie van datacenters slim te schuiven met reken- en opslagcapaciteit, wist FIT4Green het energieverbruik soms wel met de helft terug te dringen.

In realistische tests werd het energiegebruik van datacenters teruggebracht met 17 tot 50 procent. Dit zonder af te doen prestatiecontracten (SLA's) van de betrokken dienstverleners. FIT4Green is een 30 maanden durend onderzoeksproject dat door de Europese Unie wordt gesubsidieerd.

FIT4Green maakt gebruik van een ‘technologie-agnostische’ plug-in voor datacenters, die 'bovenop' de managementsystemen draait. De plug-in instrueert de managementsystemen of adviseert de operator van het datacenter. Onder meer door aan te geven welke jobs of diensten voordelig kunnen migreren en welke netwerken dan kunnen worden uitgeschakeld.

Agnostische plug-in

De methode werd gevalideerd in drie representatieve typen van datacenters: een service/enterprise portal bij de Spaanse energieleverancier ENI, een supercomputinggrid bij het Duitse onderzoekscentrum Jülich, en een cloudcomputingdatacenter bij HP in Italië. In een eerdere fase het project werd de plug-in geoptimaliseerd voor enkelvoudige datacenters. Dat leverde meteen al reducties van 7 tot 30 procent op. In de vorige maand afgeronde tweede fase werd de plug-in ook ingezet voor loadbalancing tussen datacenters, wat nu – ondanks het zwaarder gebruik van de communicatienetwerken – per saldo nog grotere besparing mogelijk blijkt te maken. De bevindingen:

  • In traditionele service/enterprise-datacenters werd 30 procent bespaard in de enkelvoudige settings en wel 28 tot 50 procent in federaties.
  • Cloudcomputing: 10 tot 24 procent voor enkelvoudige sites en 17 tot 22 procent in federaties. In cloudcomputingdatacenters werd vooral bespaard door virtuele machines efficiënt te alloceren en ongebruikte servers uit te schakelen.
  • Supercomputing: 4 tot 27 procent (enkelvoudig) en 30 tot 52 procent in federaties. Ook hier werden ongebruikte servers op stand-by gezet en nieuwe jobs energiezuinig gepland.

Werk nog niet af

In derde en laatste fase van het project worden de optimalisatiemethoden verder verfijnd. Het Rotterdamse onderzoeksbedrijf Almende is als onderzoekspartner in FIT4Green onder meer verantwoordelijk voor de implementatie van de plug-in. GFI Informática is projectcoördinator. Andere partners zijn HP Italy Innovation Centre, Universität Passau, Jülich Supercomputing Centre, Imperial College London, VTT Technical Research Centre, Universität Mannheim, CREATE-NET en ENI S.p.A.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.