Overslaan en naar de inhoud gaan

Datacenter efficiënter door IoT

Zonder twijfel zullen rekencentra door het groeiende IoT steeds zwaarder belast worden, maar voorafgaand aan die ontwikkeling zal datzelfde IoT het datacenter ook veel efficiënter maken.
Datacenter Work
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Het IoT maakt datacenters efficiënter omdat het beheerders van datacenters in staat stelt de performance tot in elk detail te monitoren.
Dat stelde Ciaran Flanagan, vice president van ABB, een van Europa’s grootste bouwer van datacenters. Monotoring van de ‘datacenter key infrastructure’ is volgens hem onderontwikkeld. “We weten niet welke server onnodig aan staat, we kunnen de koeling niet tot op server-niveau regelen en we zijn niet echt in staat om de belasting flexibel over het serverpark te spreiden. Simpelweg omdat we veel van dit soort zaken nog niet meten.”

Door het IoT, dat vooral uit monitoring-devices bestaat, krijgen beheerders van datacenters voor het eerst tools in handen om op basis van concrete metingen echt te optimaliseren. Flanagan schat dat bijvoorbeeld het energiegebruik meer dan gehalveerd kan worden door servers efficiënter in te zetten. Een vergelijkbare besparing kan gerealiseerd worden door ‘gericht koelen’. 

Intelligence vormt hogere belasting

Dit neemt niet weg dat het IoT op de langere termijn wel tot een zwaardere belasting van datacenters zal leiden. Het maakt daarbij volgens Flanagan niet uit of het IoT uiteindelijk uit 20 of 30 miljard devices zal bestaan. “Het is ten ene male onmogelijk om alle data die deze devices verzamelen centraal te monitoren en te bewerken." Hij ziet de belasting van datacenters door het IoT vooral toenemen door allerlei centraal gehoste intelligence-toepassingen die geaggregeerde data analyseren en vertalen naar adviezen of  instructies.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in