Beheer

Zakelijke software
FAA-logo

Databasefout blijkt oorzaak landelijke vliegverstoring VS

Beschadigd systeem geeft piloten essentiële informatie. 

© FAA
12 januari 2023

Beschadigd systeem geeft piloten essentiële informatie. 

De VS-brede verstoring van deze week voor vliegtuigverkeer blijkt te danken aan een beschadigde database. Die kern van het zogeheten NOTAM-systeem voor essentiële vluchtinformatie voor piloten is getroffen door uitval. Beheerder en luchtvaarttoezichthouder FAA heeft toen een noodbevel gegeven om alle vluchten aan de grond te houden.

Dat is woensdag gebeurd en heeft niet alleen binnenlandse vluchten in de Verenigde Staten geraakt. Ook sommige vluchten naar en vanuit het buitenland kregen te maken met dit IT-probleem. In totaal zijn ruim 1.100 vluchten vertraagd, zo'n 100 vluchten geschrapt en moesten sommige toestellen ineens weer omkeren (omdat ze officieel geschrapt werden, tweette tech-YouTuber Marques Brownlee).

Cruciaal systeem

Woensdag en donderdagnacht Nederlandse tijd heeft de FAA (Federal Aviation Administration) hard gewerkt aan herstel van het NOTAM-systeem (Notice to Air Missions). Daarbij is ook gezocht naar de oorzaak, om maatregelen daartegen te kunnen treffen. In de loop van donderdagnacht is geleidelijk herstel gerealiseerd voor het cruciale informatiesysteem. NOTAM geeft bemanningsleden van vliegtuigen essentiële informatie over veranderingen in vluchtomstandigheden, gevaren onderweg (zoals orkanen en vluchten vogels) en procedures of problemen op vliegvelden (zoals bijvoorbeeld gesloten landingsbanen).

Terwijl het grondige onderzoek naar de kernoorzaak nog doorgaat, meldt de FAA wel alvast dat de systeemstoring is getraceerd naar een beschadigd databasebestand. Daarbij stelt de luchtvaartorganisatie ook dat er het geen bewijs heeft dat het hier om een cyberaanval gaat. Die mededeling is een dag eerder al via de minister van Transport verstrekt aan de Amerikaanse president Joe Biden, liet het Witte Huis weten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.