Overslaan en naar de inhoud gaan

Data woningcorporaties gestolen na ransomware-aanval op ICT-dienstverlener

Maar liefst acht woningcorporaties hebben melding gemaakt van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens, als gevolg van een aanval op hun ICT-dienstverlener. Volgens de NOS verschillen de gevolgen van die aanval per corporatie, maar willen alle acht de bedrijven in ieder geval geen losgeld vragen.
hack
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Drie woningcorporaties maakten vorige week al bekend dat zij getroffen waren door een aanval. Het ging toen om de Brabantse Alwel, Zayaz en Laurentius. NOS schrijft nu dat de problemen zijn ontstaan na een digitale inbraak bij een ICT-dienstverlener waar zij diensten afnemen.

Naast Laurentius, Alwel en Zayaz hebben ook l'esceaut (Vlissingen), Trivire (Dordrecht), QuaWonen (Krimperwaard) en De Woningstichting (Wageningen) bij de Autoriteit Persoonsgegevens melding gemaakt van de aanval.

Blokkade, datalek en losgeld

De woningcorporaties kampen nu met de gevolgen van een ransomware-aanval. Daardoor kunnen zij niet meer in een deel van hun ICT-systemen en bij een deel van de gegevens. Ook zijn bij een aantal corporaties gegevens ingezien of opgeslagen door de aanvallers. Dat kunnen gegevens zijn van medewerkers, van huurders of van bijvoorbeeld leveranciers. 

BN DeStem zegt dat de cyberbende Conti achter de hack lijkt te zitten. Deze criminele groepering, die Russische banden zou hebben, publiceerde maandag volgens de krant een deel van de gestolen informatie op het darkweb. Ook stellen bronnen tegenover de krant dat de groepering 15 miljoen euro aan losgeld heeft gevraagd, al is dit niet bevestigd door de slachtoffers. De woningcorporaties zeggen echter wel dat ze geen losgeld willen betalen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in