Beheer

Security
cyberaanval

Cyberaanvallen op woningcorporaties in Brabant

Na woningcorporatie in Den Bosch zijn nog twee Brabantse corporaties geraakt.

© Shutterstock Suttipun
30 maart 2022

Na woningcorporatie in Den Bosch zijn nog twee Brabantse corporaties geraakt.

Twee Brabantse woningcorporaties zijn getroffen door een cyberaanval. Corporatie Alwel meldt plat te liggen. Alwel heeft ruim 25.000 huurwoningen in de gemeenten Breda, Etten-Leur, Roosendaal, Drimmelen, Oosterhout en Moerdijk. Ook Laurentius in Breda, met 8300 huurwoningen, is getroffen door een cyberaanval. Zondag is woningcorporatie Zayaz in Den Bosch online aangevallen.

"We zijn niet bereikbaar via telefoon, website en e-mail", laat Alwel weten. "Reparatieafspraken kunnen we niet ophalen uit onze systemen. We weten dus niet waar we wanneer een reparatie moeten doen. Onze vakmannen komen daarom niet voor de geplande reparatie langs." Alwel is alleen bereikbaar via Facebook of WhatsApp.

Datalek ontdekt

Laurentius laat woensdag weten dat er een datalek is in het systeem waarin gegevens van huurders zijn opgeslagen. Om welke gegevens het gaat is nog niet duidelijk. De huurders zijn hierover geïnformeerd door een brief. Ook heeft Laurentius melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. "Pas op voor valse mails, sms en/of valse telefoongesprekken", waarschuwt Laurentius de huurders.

Door de aanval is het systeem van Laurentius tijdelijk onbereikbaar. De corporatie raadt mensen die zich zorgen maken aan naar het kantoor aan de Loevesteinstraat te komen. "Ook op het kantoor kunnen we niet in onze systemen werken, maar wel naar u luisteren", aldus Laurentius. De corporatie heeft voor spoedgevallen een speciaal nummer in gebruik genomen.

Storing? Nee, aanval

Zondag is woningcorporatie Zayaz in Den Bosch doelwit geworden van een cyberaanval. Maandag meldde Zayaz nog dat het om een storing zou gaan, maar dat bleek dus een cyberaanval te zijn. Ook deze corporatie heeft melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De corporatie heeft ruim 13.000 woningen in de regio en huisvest naar eigen zeggen ruim 30.000 mensen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.