Overslaan en naar de inhoud gaan

Notarissen al dagen offline door hack bij leverancier

Sinds afgelopen vrijdag zijn notariskantoren lam gelegd door een hack bij een ICT-leverancier. Vandaag hebben bijna 100 notarissen geen akten kunnen passeren. De notariskantoren kunnen niet digitaal werken en hebben daardoor ook geen toegang tot contactinformatie van hun klanten. Het informeren van klanten gaat daardoor ook niet helemaal goed.
computerprobleem
© Shutterstock
Shutterstock

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) bericht over de onmacht van 96 notarissen om vandaag (maandag) akten te passeren. De notarissen zijn indirect slachtoffer van een hack, meldt de beroepsvereniging. Het indirecte zit erin dat de hack is gepleegd bij een ICT-leverancier van de diverse notarissen. Het Financieel Dagblad weet te melden dat dit het bedrijf Managed IT is. De website van dat bedrijf functioneert momenteel niet, weet AG Connect te bevestigen.

Beheer, beveiliging

Uit een eerder gecachte versie van die site valt op te maken dat deze ICT-partij diverse digitale diensten biedt. Deze lopen uiteen van applicaties en communicatie (zoals video-vergaderen), via infrastructuur en structureel IT-beheer, tot werkplekken en beveiliging. "Veilig en onbezorgd werken vereist een serieuze en robuuste IT-beveiliging", aldus de omschrijving op de site van Managed IT.

De hack die notarissen lam legt, is vrijdagochtend gepleegd. Dat heeft de KNB die dag al gemeld in een kort bericht op de eigen website. "Uit voorzorg heeft het bedrijf en een aantal notariële softwareleveranciers hun servers en databases afgesloten. Dat betekent dat 96 notariskantoren op dit moment niet digitaal kunnen werken en slecht bereikbaar zijn", aldus de beroepsvereniging toen.

Klanten (niet) kunnen informeren

Terwijl de aard van de hack vooralsnog onbekend is, blijkt dat het niet afgelopen weekend is opgelost. Gister wist de KNB te waarschuwen dat er maandag geen aktenwerk verricht kan worden door de getroffen notariskantoren. "Deze notariskantoren proberen zo goed mogelijk hun klanten van die dag te informeren. Helaas is dat niet altijd mogelijk omdat ze door de hack geen toegang hebben tot contactinformatie van hun klanten."

Klanten die niet door hun notaris benaderd zijn, kunnen mogelijk zelf ook geen contact krijgen met die 'juridisch dienstverlener' voor hun. De KNB werpt zich op als tussenpartij en reikt daarvoor een telefoonnummer en eigen mailadres aan. Onder de beroepsvereniging vallen in totaal zo'n 900 notariskantoren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in