Management

Governance
euro's

Daling IT-budgetten gekeerd

Na drie jaar krimp in de IT-budgetten verwacht Gartner weer een toename in uitgaven aan IT in EMEA.

© CC0 - Flickr Peter Linke
7 november 2019

Na drie jaar krimp in de IT-budgetten verwacht Gartner weer een toename in uitgaven aan IT in EMEA.

Aan IT in de EMEA-regio geven organisaties volgend jaar samen 798 miljard dollar uit, een toename van 3,4 procent.

Stijgende prijzen - met name van hardware - zijn dit jaar een belangrijke reden dat de uitgaven aan IT lager uitvallen. De oorzaken van de prijsstijgingen liggen in een daling van de waarde van de euro en het Britse pond ten opzichte van de Amerikaanse dollar en door de onzekerheden rond de Brexit.

Gartner gaat er echter van uit dat volgend jaar de Brexit-problematiek wegzakt en er ook meer stabiliteit komt op de valutamarkt. Daardoor ligt een opleving van investeringen in IT voor de hand.

De uitgaven aan enterprise software blijven verantwoordelijk voor de sterkste groei in 2020. In 2019 komen de bestedingen uit op 109,4 miljard dollar, een groei van 3,4 procent, maar nemen verder toe tot 119,4 miljard dollar in 2020, een groei van 9,2 procent. Verder ingezoomd op cloudsoftwarediensten (SaaS) komt Gartner zelfs uit op een groei van 14,1 procent in 2019 en 17,7 procent in 2020.

Ook sterk in de lift zitten uitgaven aan IT-beveiliging als gevolg van strengere regels vanwege geopolitieke onrust. In 2019 wordt daar 9,3 procent meer aan uitgegeven en in 2020 8,9 procent.

Migratie naar de cloud is volgens Gartner nu echt een belangrijk thema voor vrijwel elke organisatie. De marktanalist voorspelt dat de organisaties die relatief veel besteden aan cloud uiteindelijk erkenning zullen krijgen als de 'digital leaders'. De Verenigde Staten lopen nog altijd voorop met de inzet van clouddiensten. In 2020 geven organisaties daar samen 140,4 miljard dollar aan uit, een stijging ten opzichte van dit jaar van maar liefst 15,5 procent. Op nummer twee staat het Verenigd Koninkrijk met een budget van 16,6 miljard dollar, een stijging van 13,2 procent. De EMEA-regio in zijn geheel komt op 57,7 miljard, 700 miljoen meer dan in 2019.

Apparatuur-uitgaven krimpen

Dit jaar dalen de uitgaven aan hardware in EMEA - waaronder PC's tablets en smartphones - naar een bedrag van 116,3 miljard dollar, een afname van 10,7 procent ten opzichte van 2018. Naast de gestegen prijzen noemt Gartner-analist John Lovelock ook een gebrek aan aantrekkelijke nieuwe eigenschappen van apparatuur als reden voor de daling. Daarin verandert volgens Gartner volgend jaar niet veel en daardoor zakken de uitgaven dan nog eens met 1,3 procent naar 114,8 miljard dollar.

De uitgaven aan communicatiediensten gaan daarentegen flink in de lift. De uitgaven aan met name mobiele datadiensten stijgen 3 tot 4 procent. De uitgaven aan spraakdiensten blijven gelijk.In totaal wordt aan communicatiediensten dit jaar 221,5 miljard dollar uitgegeven en in 2020 233,1 miljard dollar.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.