Cybercriminelen voor rechter na oplichting banken

17 maart 2008
Vijftien personen die hun bankrekening beschikbaar zouden hebben gesteld aan een groep internationale internetcriminelen, moeten donderdag in Rotterdam voor de politierechter komen. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag gezegd.
De hulpjes of 'katvangers' zouden omgeleid geld van klanten van ABN-Amro hebben ontvangen en dat hebben overgeboekt naar andere katvangers in Rusland en Oekraïne.

Behalve ABN zijn diverse buitenlandse banken slachtoffer geworden.

De cyberbende besmette via spammail computers van ABN-Amro-klanten en leidde de communicatie tussen de bank en de klanten om naar een website in Hongkong, die als twee druppels water op de website van ABN-Amro leek. De bende wordt volgens justitie geleid door computerspecialisten in Rusland en Oekraïne.

De bende zette ook spammail in om aan de hulpjes te komen, aldus het OM. Sommigen van hen zeiden na hun aanhouding in december tegen de politie dat ze uit geldnood waren ingegaan op deze mails.

Volgens de zegsman van het OM is ABN Amro voor meer dan 100.000 euro gedupeerd. De katvangers, dertien mannen en twee vrouwen, mochten steeds 5 procent houden van het gestolen geld dat op hun rekening belandde en dat zij moesten doorsturen. Een inkomen van minimaal 2000 dollar per maand werd hen beloofd door de internetbende.

Volgens het OM maakten de criminelen gebruik van IP-adressen die zijn uitgegeven door het Russian Business Network, waartegen wereldwijd opsporingsonderzoeken lopen, meldt het OM. Deze internetprovider uit de Russische stad Sint Petersburg zou betrokken zijn bij kinderpornografie, spam, fraude en andere internetcriminaliteit.
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.