Overslaan en naar de inhoud gaan

Crowdfunder Kickstarter zet platform over op blockchain

Het crowdfundingplatform Kickstarter wil toewerken naar een omgeving die meer open, gedecentraliseerd en gericht op samenwerking is. De organisatie zegt daarom plannen uit te werken voor een migratie naar een publieke blockchain-provider, genaamd Celo.
© CCO/Pixabay
CCO/Pixabay

Om tot de nieuwe inrichting te komen heeft Kickstarter een onafhankelijke organisatie opgericht die een nieuw opensource-protocol voor het platform gaat ontwikkelen, meldt ZDNet. Daarbij zorgt Kickstarter voor het opstartkapitaal, benoemt de bestuursleden en zal de eerste klant van deze organisatie zijn. Daarnaast komt er nog een onafhankelijk governance-lab dat toezicht houdt op de ontwikkeling van het opensource-protocol.

De nieuwe organisatie gaat gebruik maken van blockchain Celo, die volgens Kickstarter claimt zelfs 'carbon-negative' te zijn. Daarmee omzeilt de organisatie bezwaren met betrekking tot de zware milieubelasting die kleeft aan het gebruik van blockchain.

Kickstarter heeft via het huidige platform inmiddels crowdfunding-acties ter waarde van ruim 6 miljard dollar afgewikkeld. Gebruikers van de Kickstart-diensten gaan als het goed is niet veel merken van de migratie. Het gebruik van de blockchain-technologie vindt volledig in de achtergrond plaats. Gebruikers kunnen straks wel profiteren van de voordelen, belooft Kickstarter. Hoe die voordelen precies vorm gaan krijgen, maakt de organisatie nog niet duidelijk.

Internet opnieuw opgebouwd

Kickstarter ziet een grote rol voor blockchain in de toekomst van internet. De organisatie voorziet dat grote delen van het internet vanaf de grond af aan opnieuw worden opgebouwd door open en gedecentraliseerde netwerken van contribuanten die samenwerken aan het ontwerp, de bedrijfsvoering, het toezicht en het eigendom van de technologie.

Nieuwe vormen van genetwerkte organisaties en economieën kunnen via blockchain samenwerken op een schaal die nu alleen is weggelegd voor overheden en mega-ondernemingen, aldus Kickstarter.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in