Innovatie & Strategie

Blockchain
blockchain

Crowdfunder Kickstarter zet platform over op blockchain

Organisatie wil meer transparantie

© CCO/Pixabay The Digital Artist
9 december 2021

Organisatie wil meer transparantie

Het crowdfundingplatform Kickstarter wil toewerken naar een omgeving die meer open, gedecentraliseerd en gericht op samenwerking is. De organisatie zegt daarom plannen uit te werken voor een migratie naar een publieke blockchain-provider, genaamd Celo.

Om tot de nieuwe inrichting te komen heeft Kickstarter een onafhankelijke organisatie opgericht die een nieuw opensource-protocol voor het platform gaat ontwikkelen, meldt ZDNet. Daarbij zorgt Kickstarter voor het opstartkapitaal, benoemt de bestuursleden en zal de eerste klant van deze organisatie zijn. Daarnaast komt er nog een onafhankelijk governance-lab dat toezicht houdt op de ontwikkeling van het opensource-protocol.

De nieuwe organisatie gaat gebruik maken van blockchain Celo, die volgens Kickstarter claimt zelfs 'carbon-negative' te zijn. Daarmee omzeilt de organisatie bezwaren met betrekking tot de zware milieubelasting die kleeft aan het gebruik van blockchain.

Kickstarter heeft via het huidige platform inmiddels crowdfunding-acties ter waarde van ruim 6 miljard dollar afgewikkeld. Gebruikers van de Kickstart-diensten gaan als het goed is niet veel merken van de migratie. Het gebruik van de blockchain-technologie vindt volledig in de achtergrond plaats. Gebruikers kunnen straks wel profiteren van de voordelen, belooft Kickstarter. Hoe die voordelen precies vorm gaan krijgen, maakt de organisatie nog niet duidelijk.

Internet opnieuw opgebouwd

Kickstarter ziet een grote rol voor blockchain in de toekomst van internet. De organisatie voorziet dat grote delen van het internet vanaf de grond af aan opnieuw worden opgebouwd door open en gedecentraliseerde netwerken van contribuanten die samenwerken aan het ontwerp, de bedrijfsvoering, het toezicht en het eigendom van de technologie.

Nieuwe vormen van genetwerkte organisaties en economieën kunnen via blockchain samenwerken op een schaal die nu alleen is weggelegd voor overheden en mega-ondernemingen, aldus Kickstarter.

Lees meer over
1
Reacties
M. Commandeur 11 december 2021 12:36

En is dit de oplossing die de problemen oplost, of juist weer nieuwe problemen oplevert? ...
Misschien eerst even een milieueffect onderzoek uitvoeren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.