Loopbaan

Carriere
studenten

CPB: tekort IT'ers lost vanzelf op

Voorspelde tekorten blijken nu al mee te vallen.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Wolfgang Greller
15 oktober 2018

Voorspelde tekorten blijken nu al mee te vallen.

Jongeren zijn ingesprongen op de aangekondigde krapte op de arbeidsmarkt, waardoor voorspelde tekorten uitblijven, constateert het Centraal Planbureau CPB.

In 2014 voorspelde Dialogic nog een toename van de vraag naar ICT'ers tot 2019 van 18 procent. Het aantal ICT'ers is echter in dezelfde periode gestegen met 28 procent. Dit komt neer op een toename van ruim honderdduizend ICT-banen. De tekorten lijken daardoor uiteindelijk mee te vallen, constateert het CPB in de Risicorapportage Cyberveiligheid voor de economie 2018.

Tussen 2013 en 2017 nam het aantal ingeschreven ICT-studenten op hbo- of wo-niveau toe met bijna 50 procent, tegen gemiddeld 7 procent voor alle studies. Dat geldt helemaal voor de toegenomen behoefte aan cybersecurity professionals (CSP). Onderwijsinstellingen hebben daar goed op ingespeeld. Inmiddels zijn er in het hoger onderwijs ongeveer negentien verschillende cyberveiligheidsopleidingen, zowel op master- als bachelorniveau en voltijd en deeltijd, waarvan meer dan de helft opgestart zijn in 2013 of later.

Aantal vacatures nam wel flink toe

Toch neemt de krapte de afgelopen jaren wel toe. Het UWV bijvoorbeeld schat in dat het aantal vacatures voor ICT’ers in de afgelopen twee jaar met bijna een kwart is toegenomen. Er is geen significant verschil tussen de vraag naar ICT’ers op mbo-niveau en die naar ICT’ers op hbo- en wo-niveau. Op de arbeidsmarkt als geheel nam de vraag naar personeel nog sterker toe. Het aantal vacatures steeg 57 procent.

Het CPB verwacht dat de huidige tekorten vanzelf verdwijnen en raadt de overheid dan ook niet in te grijpen op de arbeidsmarkt voor IT'ers. Organisaties die zitten te springen op personeel kunnen op twee manieren reageren, door hoger salaris te bieden of door genoegen te nemen met minder kwaliteit. Het salaris van IT'ers stijgt echter niet veel harder dan in andere beroepsgroepen, ook een teken dat het wel meevalt met de krapte.

Aanbodzijde past zich aan

Doordat ook de studenten reageren op de vraag door te kiezen voor een studie met bijvoorbeeld een sterke cybersecuritycomponent of door zich na te scholen, past ook de aanbodzijde zich aan. De overheid kan er wel voor zorgen dat de opleidingenmarkt goed blijft functioneren door belemmeringen zoals numeri fixi weg te nemen.

In Nederland zijn overigens relatief veel ICT-banen, constateert het CPB. Vijf procent van de banen is een ICT-baan, tegen 3,7 procent in de EU.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.