Development

Software-ontwikkeling
programmeur

Covid-19 beïnvloedt ranglijst populaire programmeertalen

Cobol schiet omhoog in populariteit.

© 123rf.com Sergey Skripnikov
27 juli 2020

Cobol schiet omhoog in populariteit.

De top drie van de IEEE Spectrum-ranglijst van populairste programmeertalen is onveranderd gebleven. Maar toch hebben zich in een jaar tijd opmerkelijke veranderingen voorgedaan.

Het is een wespennest waar IEEE zich elk jaar in begeeft bij het opstellen van de IEEE-ranglijst populairste programmeertalen. Want de ene taal is nu eenmaal beter geschikt voor het schrijven van bepaalde code dan de ander. Dus is het een beetje appels met peren vergelijken. Toch kan door maar veel data te verzamelen wel iets worden gezegd over hoe graag ontwikkelaars specifieke programmeertalen gebruiken.

Daartoe hanteert IEEE 11 criteria waarlangs 55 talen de maat wordt genomen. Eén daarvan is de Twitterhose, waarbij gekeken wordt naar hoe vaak er over een taal wordt gesproken. Daarbij gebeurde dit jaar iets bijzonders. Cobol steeg in dat overzicht met stip naar plaats 7. Vermoedelijk heeft dit te maken met problemen die zich in april voordeden in de Verenigde Staten. Vanwege de Covid 19-epidemie raakten een record aantal mensen in korte tijd werkloos en moesten hun aanvraag indienen. De systemen die de aanvragen moeten verwerken, bleken niet bestand tegen zo'n vloedgolf. De backend-systemen zijn oud en vrijwel zonder uitzondering nog geschreven in Cobol. De aanname dat die verouderde systemen de toeloop niet aan konden, was snel gemaakt en leidde tot veel commotie op Twitter. Hoewel bleek dat veel van deze systemen al jarenlang niet meer waren onderhouden - wat de vraag naar Cobol-specialisten deed toenemen - ligt het meer voor de hand dat de problemen lagen in de opzet van de webinterfaces en caches die later aan de backend-systemen zijn toegevoegd.

Beginnersvragen vertekenen het beeld

De positie van Python als lijstaanvoerder is dit jaar alleen maar verstevigd. Volgens critici is dat een vertekend beeld, omdat Python steeds vaker op onderwijsinstellingen wordt gebruikt om de beginselen van programmeren onder de knie te krijgen. Daardoor zijn er veel studenten online die allemaal steeds weer dezelfde basale vragen stellen. Een vergelijking met BASIC in de jaren 80 dringt zich op. BASIC was in die tijd heel populair onder bezitters van de eerste thuiscomputers. Er waren boeken en tijdschriftartikelen over en zelfs tv-programma's over het gebruik van BASIC. Maar er was geen professional die de taal gebruikte. Met het verdwijnen van dit type thuiscomputer waar veelal zelf aan geprogrammeerd moest worden, stortte dan ook het gebruik van  BASIC in. Maar Python daarentegen wordt wel degelijk veel gebruikt door professionals in heel geavanceerde en moderne toepassingen zoals machine learning.

IEEE wijst ook nog op een discussie rond Arduino, dit jaar op positie 7. Arduino is in feite niet een programmeertaal maar hardware die geprogrameerd kan worden met de 'Wiring'-taal. Dat is op zich weer een afgeleide van C/C++. Maar volgens de IEEE zoekt iedereen die iets met een Arduino-bordje wil op "Arduino-code' of 'Arduino-programmeren' en niet naar prgrammeren in Wiring of C.

De top 10:

IEEE ranglijst programmeertalen 7-2020
IEEE ranglijst programmeertalen 7-2020 ©IEEE
Lees meer over Development OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 30 juli 2020 20:58

Kortom, dit is een vrij waardeloze lijst.

Interessanter is b.v. een lijst die op GitHub naar daadwerkelijke kode kijkt.
Dat bestaat meen ik ook al.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.