Innovatie & Strategie

Cloud
Microsoft Build 2017

Cosmos DB is Microsofts nieuwe NoSQL database

Microsoft introduceerde gisteren Cosmos DB als beter te configureren opvolger van de Document DB NoSQL database.

© Microsoft
11 mei 2017

Microsoft introduceerde gisteren Cosmos DB als beter te configureren opvolger van de Document DB NoSQL database.

Cosmos DB biedt beheerders betere mogelijkheden om het replicatieproces in te richten naar hun wensen.

Gedistribueerde databases hebben altijd als nadeel dat de inhoud vaak geactualiseerd moet worden om iedereen over dezelfde gegevens te laten beschikken. Dat replicatieproces introduceert vertraging (latency) omdat de database niet gebruikt kan worden tot het replicatieproces is afgerond.

Tenzij het systeem het systeem al aangeeft dat de actie is afgerond voordat de replicatie daadwerkelijk helemaal klaar is. Die aanpak vermindert de vertraging maar heeft het risico in zich dat toepassingen vastlopen omdat de data die nodig zijn, nog niet beschikbaar zijn. Dit is een afweging tussen snelheid en stabiliteit, waar de beheerder een keuze in moet maken.

Beter beheer

Microsoft Document DB had al vier opties om het replicatieproces in te richten. De nieuwe Cosmos DB biedt beheerders er nu vijf, zodat zij beter in staat zijn de prestaties aan te laten sluiten bij de vereisten van hun toepassingen, meldt Ars Technica. Microsoft koppelt ook service level agreements (SLA's) aan deze opties met betrekking tot uptime, performance, latency, and consistency en financiële consequenties als deze niet worden gehaald. Volgens Microsoft kan Cosmos DB makkelijk meer dan 100 biljoen (100.000.000.000.000) transacties per dag aan.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.