Innovatie & Strategie

Zakelijke software
euro's

Coronacrisis kost ING ook software-ambities

Naast banen gaat bij ING ook ambitieus softwareproject nu verloren.

© CC0 - Pexels.com,  Pixabay
5 november 2020

Naast banen gaat bij ING ook ambitieus softwareproject nu verloren.

ING ziet zich door de wereldwijde coronacrisis gedwongen tot herziening van zijn strategie op diverse gebieden. Naast terugtrekken uit bepaalde markten, wat zo'n 1000 banen kost, omvat dit ook het inperken van de digitale ambities. CEO Steven van Rijswijk stelt in een verklaring dat de bank flexibel moet zijn in hoe en waar het de Think Forward-strategie uitrolt. Een groot softwareproject voor standaardisatie delft hierdoor nu het onderspit, waar ING een fors bedrag op afschrijft.

"Onze ambities om te blijven transformeren naar een marktleidende datagedreven digitale bank blijft standhouden", aldus de CEO van ING. Hij geeft daarbij direct aan dat "de uitdagende externe omgeving" vereist dat de bank zijn digitale strategie aanpast. Een gevolg daarvan is dat Project Maggie na 4 jaar ontwikkelwerk wordt geschrapt. Het gaat om de totstandkoming van een universele betaal-app voor een viertal landen: Spanje, Frankrijk, Italië en Tsjechië. Deze app inclusief bijbehorende IT-systemen in de back-end van de bank komt er nu niet meer van.

140 miljoen

ING schrijft 140 miljoen euro af op dit schrappen van IT-ontwikkelwerk. Een woordvoerder antwoordt op vragen van AG Connect dat de daarmee opgedane kennis niet verloren gaat. Die wordt benut voor de apps die elk van die vier zogeheten challenger-landen hebben en ieder voor zich zullen door ontwikkelen. De intentie was om een overkoepelende app te hebben, geeft hij aan, maar nu het macro-economisch tegenzit is dat van de baan. "De ontwikkeling is nu terug naar de landen zelf", die dus blijven bij de eigen apps die ze al hadden.

De woordvoerder geeft ook aan dat ING tijdens het ontwikkelwerk aanliep tegen de complexiteit van "ontwikkelen over grenzen heen". Een concreet voorbeeld, van bijvoorbeeld technische of juist culturele aard, kan hij niet geven. CEO Steven van Rijswijk spreekt in zijn verklaring ook over de complexiteit en kosten van productintergratie, naast de complexiteit en kosten van grensoverschrijdende systemen.

Ingehaald door de markt

Verder vertelt de ING-woordvoerder nog tegen AG Connect dat technologie inmiddels is verbeterd. Dit zou het ontwikkelwerk in het kader van Maggie hebben ingehaald. Er is nu technologie voorhanden op de markt, die voorheen niet beschikbaar was, geeft hij aan. Hierdoor is de noodzaak voor eigen ontwikkeling van bepaalde technologie komen te vervallen. Wat dit precies betreft, kan de woordvoerder niet aangeven.

CEO Van Rijswijk schrijft in zijn verklaring dat de bank nu kiest voor hergebruik, waar mogelijk, van reeds ontwikkelde componenten voor mobiele apps. Daarnaast concentreert ING zijn ontwikkeling tot digitale universele bank op wereldwijd gebruik van zijn technologiefundament. Dit omvat de gedeelde data lakes, cloud en modulaire IT-bouwblokken. Het derde gebied waar de bank nu zijn inspanningen op richt, is de uitrol van wereldwijde digitale producten voor verzekeringen, investeringen en leningen aan consumenten.

Banen en activiteiten beperken

Het schrappen van Project Maggie is aangekondigd bij de presentatie van ING's financiële resultaten waarbij nog andere reorganisatie-elementen zijn medegedeeld. ING schrapt ongeveer 1000 banen bij de zakenbank en de activiteiten voor consumenten in het buitenland. Volgens het financiële concern is de ingreep onder meer nodig vanwege het tegenvallende economische klimaat. ING sluit niet uit dat er ook banen in Nederland verloren gaan, maar daarover moet eerst nog met de vakbonden worden overlegd.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.