Development

Software-ontwikkeling
CoronaCheck

CoronaCheck-app toont vanaf juni ook de vaccinatiestatus

Onderzoek naar alternatieve versie CoronaMelder zonder Google en Apple gestart. 

14 april 2021

Onderzoek naar alternatieve versie CoronaMelder zonder Google en Apple gestart. 

De CoronaCheck-app moet vanaf juni ook de vaccinatiestatus van gebruikers op kunnen vragen. Aan de hand daarvan kan iemand dan niet alleen laten zien dat hij een recente negatieve testuitslag heeft, maar dus ook of hij gevaccineerd is. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

CoronaCheck is een nieuwe app van de overheid die een "sein veilig" kan geven bij een bezoek aan bijvoorbeeld evenementen of een museum. De app geeft momenteel alleen een groen vinkje als de gebruiker een recente negatieve coronatest heeft gehad. De bedoeling is dat het groene vinkje straks ook getoond wordt als iemand gevaccineerd is. Dat moet dus vanaf juni het geval zijn, meldt De Jonge nu. Omdat er in het "sein veilig" geen onderscheid gemaakt wordt tussen een negatieve testuitslag en een vaccinatie, wordt volgens de demissionair minister een (in)directe vaccinatieplicht voorkomen.

Er zijn inmiddels drie praktijktesten geweest waar CoronaCheck getest is: bij de Fieldlab Evenementen in Biddinghuizen en in de ArenA. Bij deze evenementen konden bezoekers op vrijwillige basis gebruikmaken van de app. Bij de ArenA werd met 74 bezoekers gesproken, die op één na allemaal de app kenden. 88% gaf aan CoronaCheck gebruikt te hebben bij de incheckprocedure. "De redenen om CoronaCheck niet te gebruiken zijn veelal praktisch van aard", zegt De Jonge.

Alternatieve versie CoronaMelder

De Jonge meldt in zijn brief verder dat er onderzoek gedaan wordt naar een alternatieve versie van CoronaMelder. De app - die gebruikers waarschuwt als ze voor langere tijd in de buurt zijn geweest van iemand die positief is getest op Covid-19 - gebruikt nu een protocol van Apple en Google. De Eerste Kamer heeft echter een motie aangenomen die de regering oproept "om waar mogelijk de app door te ontwikkelen door andere implementaties van de app mogelijk te maken, zodat gebruikers ook los van Google en Apple de app kunnen gebruiken". "Ik onderzoek daartoe of een implementatie die ogenschijnlijk in Duitsland bestaat open source is en ook in Nederland kan worden toegepast", aldus De Jonge. 

CoronaMelder is op 12 april door ruim 4,7 miljoen mensen gedownload, wat neerkomt op ongeveer 27,5% van de Nederlandse bevolking. 147.000 mensen hebben samen met de GGD een melding van besmetting gedaan. Volgens De Jonge is daardoor een groep van 12.045 besmette mensen gevonden. 77% van hen vroeg na die melding een coronatest, maar was nog niet benaderd vanuit het reguliere bron- en contactonderzoek. "Het beeld dat CoronaMelder mensen sneller vindt aanvullend op het reguliere bron- en contactonderzoek, wordt hiermee wederom bevestigd."

Lees meer over Development OP AG Intelligence
1
Reacties
Don van Riet (oud KPN strateeg) 14 april 2021 12:11

Die automatische link to de vaccinatiegegevens zal menigeen wel over de drempel krijgen denk ik zo. Totnutoe ontvangen de app gebruikers niets terug voor hun bereidheid die app te installeren en zelf geen Corona krijgen van virusdragers is voor hen die zich nog steeds aan de maatregelen houden eigenlijk al afgedekt. Nu afwachten of de "reli's" in de politiek weer gaan protesteren tegen een automatische positieve discriminatie voor gevaccineerden. Wat de overheid ook doet, er is altijd wel weer een lobbygroep die anders over Corona denkt en de media overspoelt..

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.