Beheer

Privacy
Corona-app

CoronaCheck-app krijgt toch persoonsgegevens

De Jonge: persoonsgegevens nodig om misbruik te voorkomen.

9 maart 2021

De Jonge: persoonsgegevens nodig om misbruik te voorkomen.

De nieuwe Corona-app CoronaCheck gaat in de toekomst toch persoonsgegevens bevatten. De app wordt gebruikt om te kunnen bewijzen dat de gebruiker het coronavirus niet bij zich draagt of kan verspreiden. Tot nu toe bevatte de app - die nog getest wordt - geen persoonsgegevens. 

CoronaCheck moet in de toekomst een "sein veilig" gaan geven, zei minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie gisteren. Aan de hand daarvan kan iemand dan toegang krijgen tot bijvoorbeeld een evenement. De app laat via een QR-code zien dat de gebruiker een negatieve testuitslag heeft gehad of gevaccineerd is. "Door het zo te regelen, weet degene straks aan de deur niet om welke reden jij niet besmettelijk bent en dus een groen vinkje in die app krijgt", aldus De Jonge. 

In theorie kan iemand echter zijn telefoon met negatieve testuitslag aan zijn buurman geven, die mogelijk wel besmet is. "Nou om dat helemaal dicht te zetten hebben we wel iets van persoonsgegevens nodig in die app", aldus de minister. De bedoeling is dat wanneer de app officieel in gebruik genomen wordt er een persoonsgegevenscheck in zit aan het begin. "Zodat je zeker weet dat degene die binnenstapt ook daadwerkelijk een negatieve testuitslag heeft."

Volgens De Jonge moet er wel eerst een wetswijziging doorgevoerd worden om een goede grondslag te maken voor de app met persoonsgegevens. Wanneer die wetswijziging volgt, heeft de minister niet gezegd. 

Testen met CoronaCheck

CoronaCheck wordt het komende weekend voor het eerst getest. Die test loopt door tot en met mei, met een capaciteit van 100.000 testen per dag in april. "Toewerkend naar ruim 400.000 en dat zullen we pas later, pas in mei waarschijnlijk gaan bereiken." Vanaf mei gaat de app ook om persoonsgegevens vragen. 

De Jonge zei eerder al dat de app aan hoge eisen moet voldoen. "Net als eerder bij CoronaMelder en GGD Contact is daarom sprake van privacy & security by design, een open ontwikkelproces, open source waar technisch mogelijk, geen nieuw centraal register van persoonlijke gegevens maar decentrale verwerking in de app zelf en een passende set van beveiligingsmaatregelen." 

6
Reacties
Bop 10 mei 2021 16:44

Ik zie hier ook alweer de alternatieve 'feiten' (of 'logika') van een komplottertje, JGM van der Zanden.
Komt vast van 'viruswaarheid' vandaan.

Laat je je kinderen vaccineren?
Nee hè, dat moeten die anderen maar doen.

Bop 10 mei 2021 16:40

Jeetje Rob B, dat is wel een probleem hoor.
Of koop een goede Android-telefoon voor minder dan €200 (zoals ik heb).
Wat trekt sterker, hype of ratio?

Rob B 13 maart 2021 11:37

Heb een iPhone 6. Die werkt nog prima. Maar de besmettingsapp is voor deze iPhone te modern. Digid werkt wel trouwens.
Ben benieuwd of deze gevaccineerd-zijn -app op mijn iPhone6 gaat werken.
Of moet ik hiervoor een nieuwe kopen? 700€?
Maar dan moet ik eerst die toeslagen-compensatie krijgen (grapje over snelle overheids-IT).

Bob 09 maart 2021 22:20

Okay, dus de jonge kiest ervoor persoonsgegevens te verwerken en daarnaast een wet te introduceren die de CoronaCheck app monopolist maakt op vacinatiegegevens en testbewijzen (zie internetconsultatie.nl). Als dat helpt om de samenleving te openen en aan alle voorwaarden voor privacy voldaan is kan ik er wellicht mee leven.

Maar overheid en ICT projecten was al geen goede combi, overheid en borgen van Privacy in het ontwerp van systemen ook al niet. Dat maakte het GGD lek pijnlijk duidelijk, het uitblijven van gevolgen (bijvoorbeeld een boete ) is ook hoogst dubieus. En daar maak ik me zorgen over. Mogen we straks courtessy of HdJ naar een restaurant of bar? En mogen we dan weten / controleren hoe die magische app werkt? Is ie veilig? Hoe kan ik daarop vertrouwen?

Als ik door deze samenleving mag navigeren bij gratie van, terwijl ik overgeleverd ben aan het moment dat ik een spuitje mag halen van de minister (en tot die tijd continu moet gaan testen en hopen dat de uitslag tijdig binnen is) met een stoplicht systeem van mijn overheid die bepaalt of ik wel of niet iets mag wil ik daar wel wat harde garanties zien dat dat systeem eerlijk, integer en veilig is. Daar moeten we de Minister en zijn ambtenaren wel op controleren lijkt me...

BertO 09 maart 2021 17:04

Dictatuur is wel overdreven. Openstelling van scholen, sportscholen, etc. met de verwachting dat ik niet het virus ga oplopen omdat iemand toch koortsig de sportschool ingaat, vind ik best redelijk. Als iemand zich niet wil vaccineren, prima. Maar waarom moet ik daardoor risico lopen? Als ik straks een concert bij wil wonen, moet ik dan - omdat ik mogelijk tot een risicogroep hoor - me daarom maar thuis terugtrekken totdat ik eindelijk aan de beurt ben met vaccineren?

Begrijp dat sommige mensen dit absoluut niet willen. Hoor alleen geen voorstel wat we dan wel zouden moeten doen om het voor iedereen veilig te houden.

JGM van der Zanden 09 maart 2021 12:09

We worden dus toch een medische vaccin-/testdictatuur.
Lekker hoor......
Zonder dwang of drang. Maar testen moet je betalen. En vaccin wordt verplicht collectief gefinancierd. Dus......

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.