Overslaan en naar de inhoud gaan

CoronaCheck-app krijgt toch persoonsgegevens

De nieuwe Corona-app CoronaCheck gaat in de toekomst toch persoonsgegevens bevatten. De app wordt gebruikt om te kunnen bewijzen dat de gebruiker het coronavirus niet bij zich draagt of kan verspreiden. Tot nu toe bevatte de app - die nog getest wordt - geen persoonsgegevens.
corona-app
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

CoronaCheck moet in de toekomst een "sein veilig" gaan geven, zei minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie gisteren. Aan de hand daarvan kan iemand dan toegang krijgen tot bijvoorbeeld een evenement. De app laat via een QR-code zien dat de gebruiker een negatieve testuitslag heeft gehad of gevaccineerd is. "Door het zo te regelen, weet degene straks aan de deur niet om welke reden jij niet besmettelijk bent en dus een groen vinkje in die app krijgt", aldus De Jonge.

In theorie kan iemand echter zijn telefoon met negatieve testuitslag aan zijn buurman geven, die mogelijk wel besmet is. "Nou om dat helemaal dicht te zetten hebben we wel iets van persoonsgegevens nodig in die app", aldus de minister. De bedoeling is dat wanneer de app officieel in gebruik genomen wordt er een persoonsgegevenscheck in zit aan het begin. "Zodat je zeker weet dat degene die binnenstapt ook daadwerkelijk een negatieve testuitslag heeft."

Volgens De Jonge moet er wel eerst een wetswijziging doorgevoerd worden om een goede grondslag te maken voor de app met persoonsgegevens. Wanneer die wetswijziging volgt, heeft de minister niet gezegd. 

Testen met CoronaCheck

CoronaCheck wordt het komende weekend voor het eerst getest. Die test loopt door tot en met mei, met een capaciteit van 100.000 testen per dag in april. "Toewerkend naar ruim 400.000 en dat zullen we pas later, pas in mei waarschijnlijk gaan bereiken." Vanaf mei gaat de app ook om persoonsgegevens vragen. 

De Jonge zei eerder al dat de app aan hoge eisen moet voldoen. "Net als eerder bij CoronaMelder en GGD Contact is daarom sprake van privacy & security by design, een open ontwikkelproces, open source waar technisch mogelijk, geen nieuw centraal register van persoonlijke gegevens maar decentrale verwerking in de app zelf en een passende set van beveiligingsmaatregelen." 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in