Beheer

Security
webshops

Consumentenbond wint slag in strijd tegen malafide webwinkels

Duizenden frauduleuze webshops offline gehaald.

© CC BY 2.0 - Flickr
20 juni 2018

Duizenden frauduleuze webshops offline gehaald.

Na de eerdere uitschakeling van 850 oplichtende websites, heeft de Consumentenbond nog eens duizend malafide webshops offline laten halen. Het gaat om webshops waarvoor de Consumentenbond in maart al waarschuwde met een lijst van onbetrouwbare online-winkels. Het is een nieuwe slag van overheden en consumentenbonden in de internationale strijd tegen cybercriminaliteit via webshops.

Vaak ging het hierbij om webwinkels die lokten met hoge kortingen op merkkleding of luxe producten, maar die in werkelijkheid nepproducten verkochten of na betaling helemaal niets leverden. De websites maakten in veel van de gevallen gebruik van bestaande en in onbruik geraakte domeinnamen, die zodoende al bekend zijn bij Google en dus hoog in de zoekresultaten eindigen.

De meeste sites op de lijst van de Consumentenbond waren bij vier hostingpartijen geregistreerd: een Nederlandse, een Duitse, een Indiase en een Amerikaanse. De Nederlandse en Duitse partijen haalden eerder al 850 sites offline. De Amerikaanse en Indiase hosters hebben er nu nog eens duizend uit de lucht gehaald.

Jachtgebied cybercriminelen

Webwinkels zijn al tijden een aantrekkelijk jachtgebied voor cybercriminelen. Consumenten zijn vaak slecht voorgelicht of te goed van vertrouwen en zijn dus een gemakkelijk slachtoffer van oplichting en diefstal. Deze vorm van criminaliteit ligt zodoende logischerwijs onder een vergrootglas bij zowel de Consumentenbond als het ministerie van Justitie.

Ook op andere manieren worden webshops misbruikt voor illegaal gewin. Zo werd maandag een 37-jarige Nederlandse cybercrimineel veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan één voorwaardelijk vanwege internetoplichting en identiteitsfraude. De Friese ICT-expert liet zich inhuren als websitebouwer van sites die in vele gevallen waren voorzien van een webshop.

Malafide script op legitieme webshop

In deze webshop plaatste de man ook een eigen script wat de gebruikersnamen en wachtwoorden van gebruikers onderschepte, inclusief dus webwinkelklanten van zijn websiteklanten. Vervolgens ging de man aan de haal met die inloggegevens op andere webwinkels, zoals bijvoorbeeld Bol.com. Na vele bestellingen en overgenomen Facebook-accounts liep de expert uiteindelijk toch tegen de lamp.

Met zijn veroordeling wil de rechtbank naar eigen zeggen een signaal afgeven "omdat cybercrime in de huidige samenleving een steeds grotere vlucht heeft genomen".

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.