Beheer

Juridische zaken
Consumentenbond sleept Philips voor de rechter

Consumentenbond sleept Philips voor de rechter

Consumenten moeten worden gecompenseerd voor verboden prijsafspraken die tussen 1996 en 2006 zijn gemaakt.

© CC0 - Pixabay
1 augustus 2019

Consumenten moeten worden gecompenseerd voor verboden prijsafspraken die tussen 1996 en 2006 zijn gemaakt.

De Consumentenbond is een bodemprocedure gestart tegen Philips. De bond wil compensatie voor consumenten die op kosten zijn gejaagd door verboden prijsafspraken door een beeldbuizenkartel dat Philips vormde met branchegenoten. Een eerdere juridische procedure en pogingen om tot een schikking te komen liepen op niets uit, aldus de consumentenorganisatie.

"Philips en een aantal andere beeldbuisfabrikanten hebben zich jarenlang verrijkt over de rug van consumenten, die zo’n 10 procent te veel betaalden voor hun televisies en computermonitors. We hebben geprobeerd om met Philips tot een snelle oplossing te komen, maar dat is niet gelukt. Maar linksom of rechtsom, dat geld moet terug naar de consument. Daarom stappen we nu naar de rechter", zegt directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar. De bond vraagt de rechter vast te stellen dat Philips aansprakelijk is voor de volledige schade die het kartel veroorzaakte.

Verboden prijsafspraken

Philips had tussen 1996 en 2006 verboden prijsafspraken met andere elektronicamakers als Samsung en LG. Het Nederlandse concern heeft eerder al 509 miljoen euro aan boetes opgelegd gekregen in deze zaak.

Een woordvoerder van Philips bevestigt de dagvaarding te hebben ontvangen. "Philips is van plan zich te verdedigen tegen onterechte kartel-claims zoals deze van de Consumentenbond." Hij wil verder niet op details ingaan omdat het een lopende zaak betreft.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
cyberiad 01 augustus 2019 13:30

"Maar linksom of rechtsom, dat geld moet terug naar de consument". Leuke uitspraak voor de bühne, maar hoe had mevrouw Consumentenbond gedacht dit te doen? Alle bonnetjes opvragen bij Philips? Deur tot deur actie: heeft u nog oude Philips beeldbuizen? En vervolgens gaan alle medewerkers van de CB naar de banken bellen om achter rekeningnummers te komen?
Beetje kansloze actie, dit. Áls ze al winnen, en áls er geld wordt uitbetaald (2 keer hele dikke ALS), dan gaat dat hoogst waarschijnlijk naar de Staat en niet naar de consument.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.