Beheer

IT beheer
slimme wasmachine

Consumentenbond: Ondersteuning slimme apparaten doorgaans mysterie

Bij 80% onbekend hoe lang veiligheidsupdates blijven komen.

© Shutterstock Gorodenkoff
4 maart 2022

Bij 80% onbekend hoe lang veiligheidsupdates blijven komen.

Fabrikanten van slimme producten zoals smartphones, televisies en smart-verlichting geven onvoldoende informatie aan consumenten over hoelang zij veiligheidsupdates kunnen blijven verwachten. De Consumentenbond meldt op basis van onderzoek onder 86 producenten dat slechts een op de vijf duidelijkheid geeft over de duur van software-updates.

Volgens de Consumentenbond heeft slechts 22 procent van de producenten in kwestie online informatie beschikbaar over updates. Dat is wel meer dan in 2020, stelt de organisatie, toen ging het om 14 procent. Met name voor witgoed is op de websites van de fabrikanten vrijwel niets te vinden over update-beloften.

"Iedereen weet hoe belangrijk digitale veiligheid is", zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. "Updaten is daarin essentieel. Maar voor consumenten is meestal volstrekt onduidelijk wat ze kunnen verwachten. Ik had gehoopt dat fabrikanten verder zouden zijn en hun verantwoordelijkheid zouden nemen. Dat blijkt niet het geval en dat is teleurstellend."

De consumentenorganisatie adviseert gebruikers alleen smartproducten in huis te halen die minstens nog een paar jaar na aankoop garantie geven op updates.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.