Management

Privacy
Sandra Molenaar

Consumentenbond daagt AP voor rechter om Google-zaak

Na twee jaar nog steeds geen besluit en Google gaat maar door.

Sandra Molenaar © Consumentenbond
30 november 2020

Na twee jaar nog steeds geen besluit en Google gaat maar door.

De Consumentenbond stapt naar de rechter omdat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nog altijd geen besluit heeft genomen over een klacht van de bond tegen Google uit 2018. Volgens de AP is de Ierse toezichthouder leidend in het onderzoek naar Google. Maar de Consumentenbond vindt dat de privacywaakhond op nationaal niveau aan zet is.

In 2018 hebben meerdere Europese consumentenorganisaties klachten ingediend over Google, dat de Europese privacywetgeving zou overtreden. Google zou gegevens van telefoons verzamelen die veel meer over gebruikers onthullen dan alleen hun locatie zou doen, zoals hun politieke of seksuele voorkeur. Die valt bijvoorbeeld af te leiden uit informatie over de bars, winkels of gebedshuizen die gebruikers bezoeken. Naar aanleiding van de klachten is de Ierse toezichthouder een onderzoek gestart, omdat het Europese hoofdkantoor van Google in Ierland is gevestigd.

De Consumentenbond wacht nu al twee jaar op een besluit van AP, maar die verwijst naar de Ieren. "De Ierse toezichthouder doet een breder onderzoek naar het gebruik van locatiegegevens door Google, dus zij zullen tot een besluit komen", laat een woordvoerder in een schriftelijke reactie weten.

Maar volgens directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar is er veel onduidelijkheid over dit Ierse onderzoek: "Het is volstrekt onduidelijk wat de reikwijdte is, hoe lang dat gaat duren en hoe het zich verhoudt tot de klachten die wij en de andere consumentenorganisaties hebben ingediend." Daarom vindt Molenaar het excuus van de Nederlandse toezichthouder voor zijn afwachtende houding onterecht.

'Google gaat ondertussen gewoon door'

Molenaar noemt het stuitend dat de Consumentenbond van de AP "zelfs op eenvoudige vragen over het proces geen antwoord krijgt". Intussen kan "Google zijn gang blijven gaan".

De AP zegt dat zij regelmatig overleg heeft met de Consumentenbond over deze zaak. "Daarin vertellen wij uitgebreid over het proces. En natuurlijk spreken wij ook de Ierse toezichthouder DPC over deze zaak." Maar de Ierse toezichthouder kan daarbij niet inhoudelijk ingaan op het onderzoek, omdat dat het onderzoek kan schaden, aldus de woordvoerder van de Nederlandse privacywaakhond.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.