Development

Software-ontwikkeling

Computertest voor aanvrager wapenvergunning

3 oktober 2012
In de toekomst gaat de politie een computertest gebruiken om aanvragers van een wapenvergunning psychisch te screenen. Dat heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer laten weten. De test moet nog worden ontwikkeld.

De bewindsman had al eerder aangekondigd dat de controle bij de verstrekking van een wapenvergunning flink wordt aangescherpt. Aanleiding is de schietpartij in Alphen aan den Rijn waar Tristan van der Vlis vorig jaar zes mensen doodschoot. Hij was door een psychiater behandeld, maar kon toch meerdere wapens bezitten.

Eerst nog papieren vragenlijst

Tot de komst van de computertest moeten aanvragers van een wapenvergunning een vragenlijst invullen en persoonlijk bij de politie inleveren. Daarbij wordt ook gevraagd naar gedwongen opnames in een psychiatrisch ziekenhuis. Als ook maar één vraag niet naar waarheid wordt ingevuld, wordt de vergunning geweigerd.


Register van gedwongen opnames

De politie krijgt ook de mogelijkheid om te controleren of een aanvrager in het register van gedwongen opnames van het Openbaar Ministerie voorkomt. Verder moeten er drie referenten worden opgegeven zodat de verstrekte informatie kan worden gecontroleerd. Ook gaan agenten thuis controleren of het wapen volgens de regels is opgeborgen. Dit zal bij mensen tot 25 jaar jaarlijks gebeuren omdat bij schietpartijen vooral jongeren zijn betrokken. Bij oudere vergunninghouders zal de controle een keer in de 3 jaar plaatsvinden.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.