Beheer

IT beheer
vliegveld

Computercrash en drones leggen Brits vliegverkeer lam

Terwijl drones vliegtuigen hinderen op Gatwick heeft Heathrow een computercrash gehad.

21 december 2018

Terwijl drones vliegtuigen hinderen op Gatwick heeft Heathrow een computercrash gehad.

Twee grote Britse vliegvelden zijn getroffen door fikse verstoringen van het vliegverkeer. De Londense luchthaven Gatwick wordt al enkele dagen verhinderd door enkele rondcirkelende drones bij de start- en landingsbanen. Sinds vanmorgen is Gatwick weer beperkt open. Ondertussen heeft het tweede Londense vliegveld, Heathrow, vertragingen gekregen door een computercrash.

Reizigers op en naar Gatwick hebben al sinds woensdagavond vertragingen. Toen zijn de rondvliegende drones voor het eerst opgemerkt en is het vliegverkeer daar stilgelegd. Deze ochtend is om 07:11 uur (Nederlandse tijd) een eerste vliegtuig daar weer geland: een toestel van China Eastern Airlines, uit Shanghai. Gatwick meldt op zijn website dat in de komende uren geprobeerd wordt een beperkt aantal vliegtuigen te laten opstijgen en landen.

Papierwerk met de hand

Ook op het Londense vliegveld Heathrow moesten reizigers donderdag geduld hebben bij het inchecken. Volgens MailOnline ontstond er door een computercrash bij British Airways in Terminal 5 de nodige vertraging. Verscheidene toestellen bleven aan de grond totdat het papierwerk met de hand was geregeld en er toestemming kwam voor vertrek. Een woordvoerder vertelde dat het technische probleem inmiddels is opgelost.

Voor het oplossen van de algehele verstoring op Gatwick door rondvliegende drones is het Britse leger ingeschakeld. Soldaten met speciale apparatuur moeten de drones besturende saboteur zien op te sporen. Deze is sinds woensdagavond bezig met elkaar afwisselende drones die rondcirkelen bij de start- en landingsbanen en zo vliegtuigen in de weg zitten.

Saboteur opsporen

Telkens als de luchtverkeersleiding dacht dat de situatie veilig was en de start- en landingsbaan vrij wilde geven, verschenen ze weer. Sindsdien zijn er meer vijftig waarnemingen van drones gedaan volgens de politie. Duizenden reizigers strandden vlak voor de kerstdagen op het op een na drukste vliegveld van Groot-Brittannië.

De politie en het leger hebben besloten de luchthaven weer te openen na het nemen van een aantal maatregelen tegen drones, aldus operationeel directeur Chris Woodroofe. Hij zei dat de politie de daders nog niet heeft gevonden. Woodroofe weigerde hij te zeggen of de nieuwe maatregelen voorzien in het uit de lucht schieten van de drones.

Steeds meer drone-incidenten

In Groot-Brittannië is het aantal bijna-ongelukken tussen particuliere drones en vliegtuigen tussen 2015 en 2017 meer dan verdrievoudigd. Vorig jaar zijn 92 incidenten geregistreerd. Volgens de Britse wet is het illegaal om met drones te vliegen binnen 1 kilometer van een luchthaven. Op de overtreding staat maximaal 5 jaar gevangenisstraf.

Om de tienduizenden gestrande passagiers zo snel mogelijk te kunnen vervoeren zodra de start- en landingsbaan wordt vrijgegeven, heeft de minister van Transport toegezegd de restricties voor nachtvluchten tijdelijk te zullen opheffen, ook op andere Britse vliegvelden. Dan nog kan het wel enkele dagen duren voordat iedereen op de plaats van bestemming is.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.