Beheer

IT beheer
datalek

Compleet historisch ledenbestand FVD gelekt door koppeling aan nieuwe app

Privégegevens alle 92.901 FVD-leden -en ex-leden uitgelekt.

1 december 2022

Privégegevens alle 92.901 FVD-leden -en ex-leden uitgelekt.

De nieuwe app voor politieke partij FVD (Forum Voor Democratie) is lek én blijkt gekoppeld te zijn aan het volledige historische ledenbestand van de partij. Het lek is geopenbaard door RTL Nieuws, dat anoniem is getipt en de gelekte gegevens heeft geverifieerd. FVD spreekt nu van een mogelijk "vijandige IT-aanval".

Forum voor Democratie doet onderzoek naar een mogelijk "vijandige aanval" op de "IT-systemen", schrijft de partij op haar website. Kort voor deze mededeling heeft RTL Nieuws gemeld dat gevoelige privégegevens van alle leden én oud-leden op straat liggen door een datalek in de nieuwe 'Forum-app'. Inloggen op de nieuwe app, die afgelopen weekend is gepresenteerd, kon namelijk met het gebruikersaccount dat partijleden hebben. Daarbij bleek er echter geen controle of verificatie te zijn op de datatoegang.

Gewaarschuwd door de media

De partij wil desgevraagd niets zeggen over het lek dat RTL meldt, omdat er nu onderzoek loopt. Op de website vermeldt de partij te zijn gewaarschuwd door RTL. "Uit voorzorg hebben wij gevoelige systeemonderdelen tijdelijk uit de lucht gehaald", verklaart Forum. De partij heeft contact opgenomen met advocaat Gerard Spong en zal nog een melding doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ruim 92.000 personen zijn getroffen volgens RTL, onder wie partijleider Baudet en Kamerleden als Gideon van Meijeren, Pepijn van Houwelingen en Freek Jansen. Daarnaast zijn echter ook voormalige FVD-leden geraakt door dit datalek, waaronder ex-partijprominenten als Joost Eerdmans, Annabel Nanninga, Henk Otten, Wybren van Haga en Eva Vlaardingerbroek. Zij hebben - al dan niet na botsingen met Baudet - deze partij verlaten. Sommigen van hen hebben eigen politieke splinterpartijen opgezet.

Adres, telefoon, bankrekening

Verder omvat het FVD-datalek ook Viruswaarheid-voorman Willem Engel, die eerder dit jaar een presentatie heeft gegeven bij de extreem-rechtse partij. Van de huidige en voormalige Forum-leden zijn gevoelige gegevens als hun namen, leeftijden, woonadressen, telefoonnummers, locatiegegevens, bankrekeningnummers en contributie-informatie nu uitgelekt. Daarnaast is hiermee ook hun politieke voorkeur op straat gekomen.

Aan de contributiegegevens van FVD valt te zien dat ruim 43.000 leden sinds 1 januari dit jaar hun bijdrage aan de partij hebben betaald. Ruim 20.000 mensen hebben dat nu nog niet gedaan. RTL Nieuws meldt dat het niet duidelijk is wie allemaal toegang hebben gehad tot de gelekte informatie. Een woordvoerder van FVD heeft tegen RTL gezegd dat het lek is gedicht en maatregelen zijn genomen om "herhaling in de toekomst te voorkomen".

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.