Management

Branche
Wikipedia

Commerciële tak Wikipedia heeft eerste klant: Google

Wikipedia boort nieuwe inkomstenbron aan.

© Shutterstock Allmy
23 juni 2022

Wikipedia boort nieuwe inkomstenbron aan.

De Wikimedia Foundation heeft Google als eerste klant voor Wikimedia Enterprise, de nieuwe commerciële tak van de organisatie. Dit onderdeel gaat bedrijven die de informatie uit Wikipedia op grote schaal gebruiken efficiënter toegang geven, maar wel tegen betaling.

Wikimedia Enterprise werd vorig jaar al aangekondigd. De betaalde dienstverlening helpt bedrijven via speciale API's de informatie die past bij hun eigen dienstverlening te vinden en accuraat te houden. Zo toont Google bijvoorbeeld bovenaan de zoekresultaten vaak een venstertje met informatie over de zoekterm die regelrecht uit Wikipedia komt.

Tot nog toe moesten bedrijven die informatie zelf filteren uit de grote bak gegevens die ze via de standaard API kunnen benaderen. De nieuwe dienstverlening moet er ook voor zorgen dat de hoeveelheid misinformatie wordt teruggedrongen. Hoe Google de nieuwe dienstverlening precies gaat inzetten is nog niet duidelijk. Daarvoor is de nieuwe samenwerking nog te pril.

Model onder druk

De Wikimedia Foundation genereert met het Enterprise-model voor het eerst direct geld met de informatievoorziening. Tot nog toe draaide de organisatie voor een groot deel op vrijwilligerswerk en was de informatie voor iedereen vrij toegankelijk. De infrastructuur en de betaalde werknemers werden bekostigd uit donaties en legaten. Het belang en de omvang van de informatievoorziening is de afgelopen jaren echter enorm gegroeid, waardoor dit model onder druk staat. De roep om donaties is dan ook duidelijk aanwezig bij het gebruik van Wikipedia. De inkomsten van Wikimedia Enterprise zullen daarom een welkome aanvulling zijn op het huidige model, hoewel de organisatie zegt dat dit slechts een 'klein onderdeel' van de inkomsten zal zijn.

Het Internet Archive - bekend van de Wayback Machine waarmee oudere versies van webpagina's kunnen worden opgeroepen - behoort ook tot de eerste klanten van Wikimedia Enterprise. Deze non-profit organisatie hoeft echter niet te betalen voor de nieuwe diensten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.