Beheer

IT beheer
command prompt

Command-line spiekbrief van Microsoft

De GUI van Windows is allang voorzien van krachtige commando's. Genoeg voor een overzicht van 948 pagina's.

© CC-BY-2.0 - Flickr Uber Elite
2 mei 2018

De GUI van Windows is allang voorzien van krachtige commando's. Genoeg voor een overzicht van 948 pagina's.

Microsoft heeft een overzicht vrijgegeven van alle commando's die zijn ingebouwd in recente versies van Windows. Deze spiekbrief geldt voor zowel desktop- als ook serveruitvoeringen van het besturingssysteem. De PDF telt maar liefst 948 pagina's.

De 'Windows Commands Reference' is afgelopen maand gepubliceerd en valt gratis te downloaden bij Microsoft. Als systeemvereisten stelt de softwareleverancier een app om PDF-bestanden te bekijken en Windows-versies vanaf Server 2008  tot en met 2016. In het document (dat 4,6 MB groot is) staat vermeld dat de geboden informatie van toepassing is op Windows 8.1, 10, Server 2008, Server 2008 R2 (Release 2), Server 2012, Server 2012 R2, en Server 2016.

Releaseversnelling

Hierbij horen ook releases van Microsofts serverbesturingssysteem die worden uitgebracht in het zogeheten semi-annual channel. Daarbij krijgt Windows Server vaker updates, in navolging van clientbesturingssysteem Windows 10 dat nu net zijn grote april-update krijgt. Windows Server volgt in die releaseversnelling, met het oog op innovatie. Klanten kunnen echter ook kiezen voor de stabiliteit en voorspelbaarheid van het zogeheten Long-Term Servicing Channel, waarbij om de twee à drie jaar een nieuwe, primaire versie van Windows Server wordt uitgebracht.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.