Loopbaan

Juridische zaken
containerschepen

Cokebende hackte havenbedrijf Antwerpen, eisen tot 12 jaar cel

Havenhack via USB-stick voor omgekochte werknemer.

© CC0 - Pixabay Hessel Visser
12 september 2022

Havenhack via USB-stick voor omgekochte werknemer.

Het Openbaar Ministerie heeft maandag bij de rechtbank in Amsterdam celstraffen tot twaalf jaar geëist tegen zes mannen die zich op grote schaal met de invoer van en handel in cocaïne zouden hebben beziggehouden. Om containers waarin coke zat verstopt ongecontroleerd op Europese bodem te krijgen, zou het computersysteem van het bedrijf Antwerp Euroterminal (AET) in de haven van Antwerpen zijn gehackt. Dit zou zijn gebeurd met hulp van een corrupt contact binnen het bedrijf.

Politie en justitie kwamen de verdachten vorig jaar op het spoor door onderschepte cryptocommunicatie tussen de verdachten onderling. Uiteindelijk noteerde het OM een waslijst aan beschuldigingen op de aanklacht, variërend van het importeren van ladingen cocaïne tot een poging tot uitlokking van moord en wapenbezit. Een poging tot het invoeren van 5000 kilo coke mislukte doordat de megapartij al in Costa Rica werd onderschept, in februari 2020.

Meelezen met criminele chats

De hoogste eis was voor de 56-jarige Bob Z. uit Ridderkerk. Volgens justitie heeft hij zich niet alleen schuldig gemaakt aan drugshandel, maar ook aan een ernstige bedreiging. Z. en een van de medeverdachten hadden ruzie over een partij van 100 kilo cocaïne, waarop zij recht meenden te hebben, aldus het OM. Er werd gedreigd de tegenpartij te straffen door diens dochters te ontvoeren of te vermoorden als er niet 1,2 miljoen euro werd betaald. De politie kon ingrijpen doordat zij meelas met geheime berichten hierover.

Door dit meelezen kwam ook de computerhack bij AET aan het licht. De hack vond plaats in september 2020, via een USB-stick met malware die door verdachte Davy de V. (41) aan een omgekochte medewerker zou zijn gegeven. Op die manier kon toegang worden verkregen tot het systeem. Tegen De V. eiste het OM tien jaar cel. Hij is eerder veroordeeld voor het hacken van het havenbedrijf ECT. Deze zaak werd terugverwezen door de Hoge Raad en moet nog worden behandeld door het gerechtshof. De verdachten hadden het volgens het OM ook gemunt op haventerminals in Rotterdam.

'Business as usual'

"Doordacht en geraffineerd", zo omschreef de officier van justitie de wijze van opereren door de verdachten. "Het gemak en de geroutineerdheid waarmee werd gehandeld - het was echt business as usual." De verdachten leden volgens het OM een onopvallend bestaan. "Maar achter die façade gaat een hele wereld schuil van keiharde criminaliteit."

De rechtbank doet uitspraak op 21 november.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.