Loopbaan

Carriere

Codeweek 2014 trapt af in NEMO

9 oktober 2014
In Science Center NEMO gaat vanochtend de Nederlandse Codeweek 2014 van start. Een week lang staat alles in het teken van programmeren, iets wat in de toekomst steeds belangrijker wordt.

De Codeweek is een Europees initiatief van Neelie Kroes en haar ‘Young Advisors’. In de Europese Codeweek (11-17 oktober), worden door heel Europa nationale codeweken georganiseerd. Tegelijkertijd start vanochtend het CodeUur op 12 basisscholen in 12 provincies. ICT’ers uit het bedrijfsleven brengen meer dan 300 leerlingen van groep 8 de fijne kneepjes van het programmeren bij. Het doel is om volgend jaar 100 scholen te laten deelnemen, in 2016 alle basisscholen.

De initiatiefnemers, ECP, Platform voor de informatie samenleving en Stichting Kennisnet, roepen tijdens de Codeweek 2014 kinderen, jongeren, ouders en docenten op aan de slag te gaan met programmeren. Zij noemen programmeren ‘het lezen en schrijven van de toekomst’.

Dé vaardigheid van de 21e eeuw

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) sluit zich hierbij aan: “Programmeren is dé vaardigheid van de 21e eeuw. Het stimuleert het logisch en gestructureerd denken en het zelflerende vermogen van kinderen, jongeren en volwassenen waardoor ze beter kunnen omgaan met digitale innovaties. Een vaardigheid met uitzicht op werk in een steeds sneller innoverende samenleving. In heel Europa is straks behoefte aan minimaal 1 miljoen mensen met excellente digitale vaardigheden.”

ECP en Kennisnet benadrukken dat programmeren niet alleen een vaardigheid is voor toekomstige programmeurs en ICT’ers, maar voor iedereen. “Jong en oud, man en vrouw, iedereen uit de beroepsbevolking moet de grondbeginselen van programmeren leren om voorbereid te zijn op de toekomst om daarmee beter om te gaan met innovaties in een wereld waar alles steeds meer digitaal gaat en wordt.”

6800 openstaande ICT-vacatures in 2017

Uit onderzoek van CIO Platform Nederland, Digivaardig & Digiveilig en Nederland ICT blijkt dat de vraag naar ICT-professionals door technologische ontwikkelingen als Cloud, Big Data en cybercrime, de komende jaren fors zal groeien. In 2017 zou ons land 6800 openstaande ICT-vacatures tellen.

Not for nerds

Volgens Kennisnet en ECP is programmeren ‘not for nerds’. “Kinderen leren door te programmeren essentiële vaardigheden die belangrijk zijn voor bijna alle beroepen. Wat kinderen ook willen worden - van dokter tot designer en van cameraman tot automonteur - overal heb je in de 21ste eeuw digitale vaardigheden voor nodig.”

Europees initiatief

Tijdens de eerste Europese Codeweek in november 2013, werden meer dan 300 programmeerevenementen georganiseerd in 26 deelnemende Europese landen. Dit jaar staat de teller op 1000 activiteiten. Van 10 t/m 17 oktober worden er in Nederland activiteiten georganiseerd om kinderen en docenten kennis te laten maken en aan de slag te laten gaan met programmeren. De week wordt op vrijdag 17 oktober afgesloten met een 24-uurs Hackathon in Hilversum waarbij 100 jongeren vanaf 14 jaar worden uitgedaagd om vernieuwende apps, websites en andere digitale tools te ontwikkelen die het voor anderen makkelijk maakt om te leren programmeren. De Hackathon in Studio 3 in Hilversum wordt geopend door Kroes.

Links naar video's en meer informatie

Kijk hier voor een videostatement van Eurocommissaris en initiatiefnemer van Codeweek in Europa, Neelie Kroes. De trailer van Codeweek 2014 is hier te vinden. In deze video vertelt programmeur Nick Jordan (12) over programmeren. Meer informatie en het volledige programma van de Codeweek 2014 vind je hier. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.