Overslaan en naar de inhoud gaan

Code MS-DOS en Word nu openbaar

Het Computer History Museum had de code al in de collectie maar heeft deze nu met toestemming van Microsoft openbaar gemaakt. De code is in vergelijking met de huidige besturingssystemen een wonder van efficiëntie. MS-DOS Versie 1.1 is een compleet besturingssysteem met een omvang van 12K. De recente versies van Windows leggen beslag op circa een miljoen keer meer geheugen.
MS-DOS
© Computer History Museum
Computer History Museum

De basis voor MS-DOS 1.1 stamt uit 1982 en komt van Seattle Computer Products (SCP). Het besturingssysteem werd overgenomen en aangepast door Microsoft onder de naam MS Disk Operating System (MS-DOS). Microsoft leverde het aanvankelijk aan IBM onder de naam PC-DOS en verkocht het later onder eigen label als MS-DOS. Zowel de broncode van versie 1.1 en 2.0 is vrijgegeven

Word had een valse start

Daarnaast is ook de broncode vrijgegeven van Word for Windows dat in 1989 op de markt kwam. De eerste versie van Word voor DOS uit 1983 werd geen succes, vanwege de hegemonie van WordPerfect, dat destijds al snel de standaard in tekstverwerking werd. Met de introductie van Windows kwam Microsoft met een nieuwe versie van Word die wel aansloeg. Binnen 4 jaar was de omzet die Word for Windows genereerde goed voor de helft van de markt voor tekstverwerking.

UPDATE: In een eerder versie van het bericht werd ten onrechte de indruk gewekt dat Microsoft de broncode in het open source domein had vrijgegeven. De licentie geeft echter duidelijk de beperkingen van het gebruik aan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in