Overslaan en naar de inhoud gaan

Code eerste webbrowser nu te koop als NFT

Tim Berners Lee, een van de grondleggers van het world wide web, veilt het eigendomsrecht (NFT of non-fungible token) van de eerste webbrowser met een brief van hemzelf en een video waarin in 30 minuten de code wordt uitgetikt.
Tim Berners-Lee
© Shutterstock
Shutterstock

De broncode uit 1991 en de brief zijn al lang publiek beschikbaar, maar de winnaar van de veiling van de NFT mag zich voortaan formeel eigenaar noemen van de het setje van code, brief en video, meldt The Verge. De NFR maakt het afgelopen jaar opmars als digitaal verzamelobject. De digitale certificaten van echtheid en eigenaarschap worden in een blockchain opgeslagen.

Berners Lee noemt NFT's de nieuwste speelse creaties op internet en een ideale manier om de oorsprong van het web te verpakken. Hij vergeleek het wel met het signeren van een boek. Veilinghuis Sotheby's gaat de NFT aanbieden aan geïnteresseerde bieders. De opbrengsten van de veiling gaan naar doelen gesteund door Berners-Lee en zijn vrouw. De minimuminzet is 1000 dollar en start 23 juni. Op 30 juni sluit de veiling.

Het is overigens geen eenvoudig klusje om via de browsercode nog webpagina's te bekijken. Volgens een pagina op de website van CERN waar een van de eerste versies - maar niet de originele versie - van de browser staat, is de broncode niet meer te compileren.

De stap van Berners-Lee om de broncode te gelde te maken is wel opmerkelijk. Hij is juist altijd voorvechter geweest van een vrij en open internet. Hij zegt echter in een interview met The Financial Times dat dit echt de eerste keer is dat hij direct verdient aan zijn creatie en dat hij de opbrengsten niet zelf houdt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in