Innovatie & Strategie

Cloud
 Olof Johansson

Cloudopslag 100x sneller met lasergestuurde magneetjes

Laser maakt opslag ook veel zuiniger omdat minder koeling nodig is.

4 maart 2020

Laser maakt opslag ook veel zuiniger omdat minder koeling nodig is.

Een nieuw materiaal dat magneetjes van een enkel molecuul bevat, biedt uitzicht op data-opslag in grote systemen die tot wel 110 keer sneller kan verlopen.

Het materiaal - dat voor een belangrijk deel uit mangaan bestaat - bevat een chemische koppeling met magnetische eigenschappen die kunnen worden aangestuurd met laserpulsjes. De pulsjes kunnen afgeschoten met een snelheid van een miljoenste van een miljardste seconde. Vertaald naar eigenschappen van een harde schijf zou dit nieuwe magnetisch materiaal schrijf en leesacties wel zo'n 100 keer sneller kunnen uitvoeren als met de huidige materialen mogelijk is.

"Er is een constante behoefte aan de ontwikkeling van nieuwe manieren om data-opslagapparatuur te verbeteren", zegt Olof Johansson van de  Universiteit van Edinburgh die het betreffende onderzoeksteam leidt. "Onze vinding kan de capaciteit en energie-efficiency verbeteren van opslageenheden die in cloudgebaseerde opslagservers worden gebruikt. Die verbruiken nu enorme hoeveelheden energie om te functioneren en om koel te blijven."

De huidige generatie harde schrijven in opslagservers maken ook gebruik van magnetische materialen die echter worden aangestuurd met behulp van elektrische pulsjes. Het voordeel van het gebruik van laserlicht is dat er veel minder warmteontwikkeling is.

De onderzoekers hebben hun werk gepubliceerd in het maart-nummer van Nature Chemistry.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.