Innovatie & Strategie

Windows
Clippy

Clippy keert terug in Windows

Maar niet voor alle gebruikers.

© Microsoft
29 november 2021

Maar niet voor alle gebruikers.

Microsoft brengt zijn bekende virtuele assistent Clippy terug. Ditmaal niet naar applicatiepakket Office maar naar besturingssysteem Windows. Daarin neemt Clippy niet het stokje over van Microsofts spraakassistent Cortana, die recent is uitgefaseerd. Clippy komt in een update die een reeks nieuwe emoji's toevoegt aan Windows.

De update die Microsoft komende maand uitbrengt voor Windows 11 bevat een reeks nieuwe emoji's, met aangepast design. De relatief dikke zwarte omlijningen, zoals in ouderwetse strips of tekenfilms, zijn verwijderd en het kleurenpallet is wat zachter afgesteld. Daarmee breken de nieuwe emoji's van het nieuwe Windows met de stijl van het tijdperk van Windows 10, constateert Ars Technica.

Windows-werk in uitvoering

De breuk met het verleden, waarin de Clippy-assistent uit het verre verleden wordt teruggebracht, geldt dan ook voor Windows 11. Dat besturingssysteem is officieel op 5 oktober uitgebracht, maar Microsoft werkt er nog gestaag aan door. Dit ontwikkelwerk uit zich niet in alleen in geplande jaarlijkse updates of in maandelijkse patchrondes voor bugs en kwetsbaarheden. De Windows-ontwikkelaars van Microsoft zijn ook nog druk doende met kleinere verbeteringen en functionaliteit die in lijn is met het nieuwe uiterlijk van Windows 11.

De update die Clippy en de emoji's in nieuwe stijl brengt, is de 'November 2021 Cumulative Update'. Die verbetering voor Windows 11 valt nu alvast te testen en komt in december uit in definitieve vorm. Dan zal Microsoft deze cumulatieve update automatisch installeren op computers die dat nieuwste besturingssysteem draaien.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.