Overslaan en naar de inhoud gaan

'Clearview AI heeft ook Nederlandse klanten'

Clearview AI, een Amerikaans bedrijf dat kunstmatige intelligentie (AI) inzet voor grootschalige gezichtsherkenning, heeft ook klanten in Nederland. Gisteren werd duidelijk dat het bedrijf het slachtoffer is geworden van een cyberaanval, waarbij de gehele klantenlijst is gestolen.
Datalek, hack
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Met de technologie van Clearview AI is het mogelijk om een naam en adres te vinden door een foto in te voeren in het systeem. De software wordt onder meer door opsporingsdiensten in de Verenigde Staten gebruikt. Maar ook in Nederland hebben opsporingsdiensten, politiekorpsen of overheidsinstanties gebruik gemaakt van de technologie. Dat meldt Buzzfeed News, dat de gelekte klantenlijst van het bedrijf in handen heeft.

Dat het bedrijf ook klanten heeft buiten de Verenigde Staten, is opvallend. Een maand eerder zei Clearview AI namelijk nog dat het zich alleen richtte op de VS en Canada. Maar nu blijkt dat het bedrijf klanten had in minstens 26 landen buiten de VS, waaronder dus Nederland. Ook zijn klanten te vinden in onder meer België, Denemarken, Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

In de gelekte log staat bovendien dat Interpol de software heeft uitgeprobeerd. De wereldwijde opsporingsdienst heeft 320 zoekopdrachten uitgevoerd. Interpol zegt tegenover Buzzfeed News dat de gezichtsherkenningsapp alleen gebruikt is met een proefaccount van dertig dagen. Die proeftijd is inmiddels voorbij en de relatie tussen de twee organisaties is niet doorgezet.

Geen hack, wel datalek

De klantenlijst van Clearview AI werd gestolen door een hacker, zo werd gisteren bekend. Het bedrijf ontkent echter dat de IT-systemen gecompromitteerd zijn, al is er wel een kwetsbaarheid gepatcht. De hacker kreeg alleen 'ongeautoriseerde toegang' tot de klantenlijst, maar de servers en het netwerk van het bedrijf zouden niet aangetast zijn. 

Clearview AI is omstreden, omdat het voor zijn technologie een database met drie miljard beelden gebruikt, die opgebouwd is met foto's die van het internet zijn gehaald. Zo worden beelden van Facebook en YouTube gehaald. Diverse bedrijven hebben Clearview AI inmiddels gevraagd om te stoppen met scrapen. Het gaat namelijk tegen de voorwaarden van hun diensten in.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in