Innovatie & Strategie

Netwerken
netwerk

Cisco-cto oriënteert zich al op 6G-netwerk

Netwerk zal binnen 15 tot 20 jaar op wereldwijde schaal aanwezig zijn, verwacht Cisco-cto.

© Wikimedia Commons Pixabay
10 januari 2019

Netwerk zal binnen 15 tot 20 jaar op wereldwijde schaal aanwezig zijn, verwacht Cisco-cto.

Cisco is zich al aan het oriënteren op een toekomstig 6G-netwerk: ‘De wereld heeft er 15 tot 20 jaar voor nodig’, verklaarde Cisco-topman Michael Beesley. Hij sprak deze week op het CES-congres in Las Vegas.

Waar de hele wereld nog volop in het kantelpunt zit waarbij 5G het 4G-netwerk moet vervangen, daar mijmerde de Cisco-directeur al hoopvol over een toekomst met een globaal 6G-netwerk. "Het onderwerp 6G is zeer interessant, maar op het gebied van technologische innovatie en ontwikkeling staat 6G echt nog in de kinderschoenen. De 6G-techniek is nog ver, heel ver van ons verwijderd.”, zo verklaarde Beesley aan ZDNet.

"De wereld heeft nog 15 tot 20 jaar nodig voor een hoogtepunt in de grootschalige uitrol van deze techniek", verklaarde de topman die CTO en vice-president is van Cisco's divisie Service Provider Networking. Beesley verwijst bij zijn futuristische uitspraken gelijk ook naar het feit dat de wereld pas net dat punt is gepasseerd als het gaat om de uitrol van 4G.

Nieuwe netwerkwereld

In het interview gaf de CTO zijn voorspellingen over hoe de wereld er tegen de tijd van een 6G-uitrol uitziet. “We kunnen we ons voorstellen dat tegen die tijd computing en intelligence overal in zullen worden geïmplementeerd, doordat zowel het kostenplaatje als het formaat van de techniek inmiddels zo gering zullen zijn. Alles zal worden verbonden aan een netwerk. Of het nu voor de dienst zelf, of enkel het onderhoud en service zal zijn."

"We weten deels wat de globale eigenschappen en mogelijkheden zullen zijn als het gaat om bandbreedte, de latency, de dichtheid van het netwerk, de dekking en het feit dat het niet alleen de handsets van consumenten zullen zijn die erop worden aangesloten, maar ook die van mobiele werknemers, het IoT en mobiel IoT.

'Kwantuminternet'

Beesley zei verder dat hij met de opkomst van kwantumcomputers een mogelijkheid ziet om na aansluiting van het 6G-netwerk een 'kwantuminternet' te vormen.

"Als je bedenkt dat kwantum computing op grote schaal op de markt komt aan de apparaatzijde - of het nu persoonlijke apparaten of machines zijn of IoT is - met de bijbehorende toename van grootte aan rekenkracht en computerdichtheid, en dit combineert met de vergelijkbare computerdichtheid en vermogensstijging in het datacenter of aan de cloud-zijde, en tegelijkertijd uitgaat van een 6G-netwerk met een ultrahoge bandbreedte en een zeer lage latency en extreem dichte dekking, hoe ziet de wereld er dan uit?", zei Beesley.

"De gebruikerservaring zal absoluut geweldig zijn. Elke verrichting, of het nu gaat om persoonlijke verrichtingen, entertainment of sociale toepassingen; ieder aspect van het werk zal worden doordrenkt met high-definition video, met AR, met VR. In dat stadium is alles met elkaar verbonden. Elke activiteit die je je kunt voorstellen, zal een netwerkcomponent hebben."

1
Reacties
pietertje 11 januari 2019 17:02

Absoluut een zoethoudertje voor de aandeelhouders "want we zijn al met 6G bezig". Ik verwacht elk moment een antwoord van IBM die gaat focussen op 7G maar het NextG of LTE-G zal noemen... Iedereen wordt een antenne!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.