Cisco brengt videovergaderen naar huiskamer

30 september 2010
Cisco staat op het punt een goedkope consumentenversie uit te brengen van TelePresence, zijn professionele systeem voor videoconferenties. Het apparaat zou in de VS 600 dollar kosten plus een maandabonnement van 30 dollar.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal onthult Cisco het nieuwe consumentenproduct volgende week woensdag. Een woordvoerder van Cisco weigerde het bericht te bevestigen. Zeker is wel dat Cisco voor die dag een persconferentie heeft belegd.

Het nieuwe product zou bestaan uit een kastje dat een tv-toestel verbindt met internet, een videocamera en een afstandsbediening. Door de televisie te gebruiken voor videogesprekken zou Cisco een barrière kunnen wegnemen bij thuisgebruikers die niet zo bedreven zijn met een pc, meent analist Zeus Kerravala van adviesbureau Yankee Group. “Iedereen weet hoe je een afstandsbediening moet gebruiken”, zei hij tegen de Wall Street Journal.

Begin dit jaar gaf Cisco-topman John Chambers op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas al een demonstratie van Home TelePresence en kondigde proeven aan met Verizon in de VS en France Telecom in Frankrijk. De verwachting was toen dat het product in de eerste helft van 2011 op de markt zou komen voor minder dan 1000 dollar.

Met Home Telepresence vult Cisco een gat op tussen de professionele systemen, die honderdduizenden euro’s kunnen kosten, en de goedkope webcams van een paar tientjes die los verkrijgbaar zijn of vast zijn ingebouwd in een pc. De vraag is wel of de hogere beeldkwaliteit van Cisco’s oplossing voldoende voordelen biedt boven gratis diensten zoals Skype. Elektronicafabrikanten Samsung en Panasonic hebben al aangekondigd dat ze Skype willen inbouwen in toekomstige tv-modellen.

Cisco hamert al enkele jaren op het snel toenemende aandeel van video in het totale dataverkeer op internet. De fabrikant van netwerkapparatuur heeft zijn slagkracht op dit terrein recent verstevigd met enkele overnames, waaronder die van de Noorse videospecialist Tandberg in 2009. Een kleinere acquisitie was die van Pure Digital Technologies, dat de Flip-camcorder op de markt brengt. In augustus kondigde Cisco de inlijving aan van het Canadees/Amerikaanse bedrijf ExtendMedia, dat content management systemen (CMS’en) levert voor videobeelden. Die transactie werd op 23 september afgerond.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.