Cisco bouwt net als Google eigen supernet

24 februari 2010
Cisco Systems werkt aan een ultrasnel toegangsnetwerk voor internet, net als Google twee weken geleden aankondigde.

Cisco bouwt het netwerk samen met een aantal Amerikaanse telecombedrijven, zo berichten bronnen van de The Financial Times. Het plan van Cisco volgt twee weken nadat Google een plan lanceerde voor een ultrasnel glasvezelnetwerk.

De breedbandvoorziening is in de Verenigde Staten een belangrijk onderwerp. De penetratie van glasvezel in de VS is inmiddels veel hoger dan in Europa. In 2009 telde Europa 2 miljoen glasvezelaansluitingen tegen 8 miljoen in de Verenigde Staten De verdeling van breedbandverbindingen is echter scheef. Veel mensen zijn nog aangewezen op ouderwetse inbellen. De telecomtoezichthouder Federal Trade Commission ontvouwt naar verwachting volgende maand een plan dat de telecombedrijven onder druk zet hun infrastructuur op te waarderen. Het doel is in 2020 100 miljoen huishoudens te voorzien van een internetverbinding van minimaal 100 Mbps. Het plan kost naar verwachting enkele tientallen tot honderden miljarden dollars.

Google wil met zijn eigen testnetwerk zo'n 500.000 mensen in een beperkt aantal gemeenten aansluiten op een verbindingscapaciteit van 1 Gbps. Cisco wil nog geen details van zijn plan kwijt. Voor beide plannen geldt dat ze duidelijkheid moeten geven over de behoefte aan dergelijke hoge bandbreedtes bij de Amerikanen en de bereidheid ervoor te betalen.  

Cisco lijkt met zijn samenwerking met een aantal grote telecombedrijven in te spelen op het ongemakkelijke gevoel dat is ontstaan als gevolg van de netwerkplannen van Google. Googles topman Eric Schmidt benadrukte tijdens het Mobile World Congress vorige week dat zijn bedrijf voor zichzelf geen rol ziet grootschalig telecomaanbieder.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.