Beheer

IT beheer
Chromebooks

'Chromebooks lijden aan kunstmatig beperkte levensduur'

Kritisch rapport: gemiddelde Chromebook gaat nog maar 4 jaar mee. En scholen krijgen spijt van corona-aankopen?

© Google
24 april 2023

Kritisch rapport: gemiddelde Chromebook gaat nog maar 4 jaar mee. En scholen krijgen spijt van corona-aankopen?

Het hardware-ontwerp van Chromebooks is niet gericht op een lange levensduur en software-updates worden arbitrair afgekapt, luidt de kritiek van een Amerikaans rapport. De nonprofit organisatie US Public Interest Research Group (PIRG) heeft computers met Googles Chrome OS aan de tand gevoeld en constateert tekortkomingen. Chromebooks die aan het begin van de coronacrisis massaal zijn aangeschaft door Amerikaanse scholen beginnen het nu te begeven.

Non-functionele hardwarewijzigingen en gebrekkige verkrijgbaarheid van reserveonderdelen zouden de levensduur van Chromebooks onnodig inperken. De US PIRG stelt dat fabrikanten kleine wijzigingen aanbrengen tussen verschillende uitvoeringen van hun Chromebook-modellen waardoor onderdelen niet uitwisselbaar zijn. Daarnaast is er sprake van slechte verkrijgbaarheid van benodigde onderdelen, voor dus diverse getweakte modellen. Het rapport 'Chromebook Churn' beschuldigt Google en zijn Chromebook-computerpartners ervan een aversie tegen repareerbaarheid en lange levensduur van hun hardware te hebben.

Duurder op de langere termijn?

De focus van het kritische rapport van de nonprofit voor het publieke belang ligt op Chromebooks in scholen. De verminderde noodzaak voor beheer van Chrome OS maakt computers met dat browsergebaseerde besturingssysteem aantrekkelijk voor bijvoorbeeld onderwijsinstellingen. In het begin van hun bestaan waren Chromebooks ook flink goedkoper dan Windows-laptops, wat mede te danken was aan het gebruik van langzamere processors en minder geheugen. Chrome OS kan wel met minder hardwarevermogen toe dan Windows.

De US PIRG concludeert nu dat voor Chromebook-doelgroepen zoals scholen de kostenbesparing op de korte termijn ongedaan kan worden gemaakt door kosten op de langere termijn. De mate van repareerbaarheid valt namelijk tegen, zo stelt de belangenvereniging. Hardwareverschillen tussen verschillende generaties van in wezen dezelfde Chromebook-lijn zouden lang niet altijd om duidelijke functionele redenen zijn gedaan.

Puzzelen met onderdelen

Een concreet voorbeeld is de omlijsting van het beeldscherm, waarbij de uitsparing voor de ingebouwde webcam voor een nieuwere Chromebook ineens een andere vorm had of waarbij een bezel voor een nieuwer model zomaar inkepingen kreeg. Dit maakt het vinden van onderdelen voor reparatie een moeilijke klus. Bovendien is er volgens het kritische rapport ook sprake van slechte verkrijgbaarheid van reserve-onderdelen. Dus zelfs als een beheerder of IT-dienstverlener exact weet welk type onderdeel nodig is, kan dat lang niet altijd worden aangeschaft.

Voor een gemiddelde reparatie moet de helft van een Chromebook worden vervangen, stelt de US PIRG. Anders is het apparaat slechts e-waste. Terwijl Chromebook-makers hun producten zelf ontwerpen, moeten ze daarbij wel uitgaan van een basisontwerp dat afkomstig is van Google, schrijft Ars Technica naar aanleiding van het US PIRG-rapport. De uiteindelijke producten die op de markt komen, zijn het resultaat van samenwerking tussen de laptopproducenten en Google.

Updatebeleid

Naast de hardware speelt ook de software een rol in de korter dan mogelijke levensduur. Chromebooks hebben namelijk een beperkte houdbaarheid door middel van Googles updatebeleid voor Chrome OS. Elk apparaat met dat besturingssysteem heeft een auto update expiration-datum (AUE). Google heeft de duur daarvan weliswaar opgerekt van vijf naar acht jaar, maar de kritiek nu is dat dit nog altijd kunstmatig - en bovendien onnodig - kort is. De relatief bescheiden systeemeisen van Chrome OS zouden namelijk langer functioneren op relatief oudere hardware best kunnen faciliteren, zo luidt de redenering. Onder meer het bekende reparatiebedrijf iFixit onderschrijft dit.

De gemiddelde Chromebook die nu in gebruik is, krijgt nog maximaal vier jaar updates. De US PIRG pleit voor een totale update-levensduur van zeker tien jaar, voordat dus de AUE-datum van toepassing mag zijn. Dit kan scholen en dus belastingbetalers veel geld schelen; tot wel 1,8 miljard dollar. Daarnaast valt met een langere levensduur een grote berg aan afgedankte elektronica te voorkomen.

Rekensom

Officieel is de updatekwestie een beleid van Google, maar het bedrijf heeft daarbij wel te maken met inspraak van zijn Chromebook-partners. Die hardwareverkopers moeten namelijk wel testwerk uitvoeren wanneer nieuwe updates uitkomen. Hoe langer de levensduur, hoe meer werk voor een (relatief goedkoop) apparaat dat allang verkocht is. Ondertussen lopen Amerikaanse scholen nu tegen de 'wegwerpbaarheid' van Chromebooks aan, schrijft The Verge. Miljoenen laptops met Chrome OS die in 2020 zijn aangeschaft, beginnen het nu te begeven en repareren blijkt dus moeilijk tot onmogelijk.

Lees meer over
2
Reacties
Wisperbird 02 mei 2023 12:16

Helaas ook voor Chromebooks geldt dat het apparaat de ontwikkeling van de software moet bijbenen.
Maar het klopt dat Amerikanen het afkraken van producten tot sport hebben verheven.
Dat hardware vaak niet te repareren is klopt. De fabrikant verkoopt liever nieuw.
Zelfs als ik een bril wil kopen, is een nieuwe goedkoper dan nieuwe glazen in een bestaand montuur.
Denk niet dat we ooit terug gaan naar een "repareer en hergebruik" cultuur.
Of het moet zijn dat de wal het schip keert, wanneer er een tekort aan grondstoffen ontstaat.

Alain Leuregans 24 april 2023 16:04

Chromebooks krijgen gedurend 8 jaar een ChromeOS update. Dit is gemiddeld beter dan veel OS-en. Het toestel dat merkelijk goedkoper is dan ander devices blijft dus 8 jaar hyper veilg. Op vandaag geen enkel ransomware gekend, geen antivirus nodig etc...
Na de 8 jaar blijft de Chrome browser updaten en blijft het toestel werkbaar maar minder veilig, al zeker als je add-ons of Apps blijft gebruiken. Bij mijn weten is er geen enkel toestel dat een afschrijving van 8 jaar heeft.
Wie dergelijke artikels schrijft moet of zich informeren of is anti Chromebooks.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.